Kağıt üzerindeki hakkın hayata geçirilmesi

Türkiye’de günümüzde en önemli sorunlardan biri, işçilerin kağıt üzerine geçmiş haklarının hayata geçirilmesi. Hakların kağıda geçirilmesiyle, kağıda geçirilmiş...

Türkiye’de günümüzde en önemli sorunlardan biri, işçilerin kağıt üzerine geçmiş haklarının hayata geçirilmesi.
Hakların kağıda geçirilmesiyle, kağıda geçirilmiş hakların hayata geçirilmesi, iki ayrı süreç. Günümüzde, milyonlarca işçi, İş Kanunu’nda ve ilgili diğer mevzuatta yer alan haklarının ya farkında değil ya da bu hakları kullanmaya kalktığında işten çıkarılacağı korkusuyla bunları gündeme getirmekten kaçınıyor.
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de Kasım 2017 itibarıyla 19.5 milyon ücretli var. Bu kitlenin 2.7 milyonu devlet memuru, yaklaşık 260 bini sözleşmeli personel. Geride kalan 16.5 milyon dolayındaki işçinin (iş sözleşmesiyle veya hizmet akdiyle çalışanın) yalnızca 1.7 milyonluk bölümü işçi sendikalarına üye gözüküyor. Bu rakam, çeşitli nedenlerle biraz abartılı. İşkolu değiştirmeden sendikasız bir işyerine geçen işçiler, işsiz kalan işçiler ve diğer bazı işçiler, sendika üyesi gözükseler bile, gerçekte bir sendikal faaliyet içinde veya sendikanın koruması altında değiller. Bu durumda sendika üyelerinin gerçek sayısının 1.2 milyon dolayında olduğu söylenebilir. Diğer bir deyişle, 15 milyondan fazla işçi, işyerlerinde çalışıyor, ancak örgütlü değil.

İŞÇİLER HAKLARINI BİLMİYORLAR

15 milyondan fazla işçinin çok çok büyük bölümü, İş Kanunu’nda yer alan haklarını bilmiyor. İşçilerin büyük çoğunluğunun elinde akıllı telefon, evlerinde bilgisayar var. Ancak bu çağdaş aletleri haklarını öğrenmekten çok, eğlenmede kullanıyorlar.
Halkımız, kulaktan dolma bilgiyle haya...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar