Mehmet Ali Aybar’ın TKP’deki görevi

TİP Genel Başkanlığı’na Mehmet Ali Aybar’ın getirilmesiyle, sendikacıların kurduğu bir parti, TKP üyeliği ve hatta yöneticiliği o yıllarda bilinmeyen bir solcu avukata teslim edildi. “M. A. Aybar...

TİP Genel Başkanlığı’na Mehmet Ali Aybar’ın getirilmesiyle, sendikacıların kurduğu bir parti, TKP üyeliği ve hatta yöneticiliği o yıllarda bilinmeyen bir solcu avukata teslim edildi. “M. A. Aybar TİP’e girdikten sonra, Türkiye’deki komünistler partiye girmek gerektiği kararını” verdiler. (Naciye Babalık, Türkiye Komünist Partisi’nin Sönümlenmesi, İmge Yay., Ank., 2005, s.75)

Mehmet Ali Aybar, çeşitli TKP tevkifatlarında açığa çıkmamış bir TKP üyesiydi. “M. A. Aybar’ın (...) TKP üyeliği konusunda çelişkili ifadeler olmakla beraber, R. N. İleri’nin ‘Benim hücre sekreterimdi’ yolunda bir beyanı vardır.” (Naciye Babalık, agk, 2005, s.81)

TİP’te çok önemli görevler üstlenmiş olan Dr. Nihat Sargın ise, TKP Merkez Komite Sekreteri Zeki Baştımar’ın kendisinin yerine hazırladığı ismin Mehmet Ali Aybar olduğunu söylemektedir.

Nihat Sargın’ın ilk kez 9 Aralık 2007 günü açıkladığı bu bilgi, Türkiye sosyalist hareketi tarihinin kavranılabilmesi açısından son derece önemlidir. Nihat Sargın, M. A. Aybar ile ilgili olarak daha önce kimseye anlatmadığı bir olayı da ilk kez bu toplantıda dile getirdi:

AYBAR’IN TKP’DEKİ ÜST DÜZEY GÖREVİ

“Şimdi size iki basit olguyu aktaracağım; bu bilgileri edindikten sonra belki insanlara değil ama ilgili olaylara bakışınızda değişiklikler olacağını, kafanızda o olayları bir kez daha gözden geçireceğinizi kuvvetle tahmin ve ümit ederim. Bu olguları bilen ve şu anda yaşayan belki bir iki kişi ancak vardır ve ben de kendim dışında başka bir kimseye onaylatma olanağı bulamayacağım için TİP’Lİ YILLAR kitabında açıklıkla yer vermedim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar