“Yetersiz yoldaşlıklar ve sahte dostluklar”

“19. Yüzyılın en büyük Rus komutanlarından Paskeviç, Osmanlı-Rus savaşları sırasında Moskova’ya sunduğu raporunda “Nüfuzlu Kürtlerin, imparator tarafından himaye edileceklerine...

“19. Yüzyılın en büyük Rus komutanlarından Paskeviç, Osmanlı-Rus savaşları sırasında Moskova’ya sunduğu raporunda “Nüfuzlu Kürtlerin, imparator tarafından himaye edileceklerine inandırılmasını” tavsiye etmişti. Yüzyılın ortalarına doğru Rusların “Kürt Kabileleri İdare Nizamnamesi” bile mevcuttu.
20. yüzyılın başlarında Ruslar Bedirhan Aşireti başta olmak üzere Kürt isyanlarını desteklediler. Ama Türkiye ile ilk anlaşmaya kadar sürecek konjonktürel ve taktiksel desteklerdi bunlar.
1946’da aynı hikaye tekrarlandı. 1941’de İngilizlerle İran’a giren Sovyetler, 22 Ocak 1946’da Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin kurulmasının en büyük destekçisi olmuştu. Bu destek de sadece dört ay sürdü. Dört ay sonra ABD, Büyük Britanya arasındaki güç mücadeleleri sırasında Sovyetler İran’dan çekildi. İran ordusu Mahabad’a girdi ve Qazi Muhammed ve arkadaşlarını cumhuriyeti ilan ettiği Çarçıra Meydanı’nda idam etti.
Molla Mustafa Barzani’nin 11 yılı Sovyetlerde geçmiş, adı 'Kızıl Molla’ya çıkmıştı. Sovyetlerin Barzani’ye desteği de 70’lerin başından itibaren Irak’ın Sovyetlere yaklaşması ve 1973’te imzalanan anlaşmayla bitti. Barzani de Rusların ihanetine uğramıştı.
1979’un mayıs ayında Abdullah Öcalan’ın, Sovyetlerin Ortadoğu’daki kalesi Suriye’ye geçmesi, 19 yıl Şam’da kalması, PKK’nın kendi Kürtlerine kimlik bile vermeyen Esad’ın Suriye’sinde kendine yaşam alanı bulmasının arkasında herhalde Muhaberat aklı değil KGB aklı vardı.
Ama herhalde Rusların ihanetinin sıcaklığını Öcalan hâlâ hissediyor olmalı.
O yüzden Kenya’da yakalandığı tarih olan 15 Şubat, her yıl Uluslararası Komplo’nun Yıldönümü olarak kutlanıyor.
Onu Kenya’da yakalanmaya götüren yol Moskova’da açılmıştı. Öcalan için Duma’dan oturma izni bile çıkmıştı ama son anda bir gecede her şey değişmiş, Rusya’nın kurt Başbakanı Yevgeny Primakov Öcalan’a kapıyı gösteren kararı vermişti.
Hangi pazarlıklar sonucu bir gecede Öcalan’ı sattığı hakkında rivayetler muhtelif. En muhtemel olanı kısa bir süre önce Başbakanlık koltuğuna oturan Primakov’a batmakta olan Rus ekonomisi konusunda destek sözleri verildiği...
Öcalan’ı Rusya’ya davet eden, Primakov’un Başbakanlığına şiddetle karşı çıkan Rus siyasetçi Galina Starovoytova’nın tam o sıralarda öldürülmesi de tesadüf değildi herhalde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt Memet şimdi de sandığa mı? 23 Mart 2024 | 1.519 Okunma Artık Kürt sorunu yok, Kürt gerçeği var 18 Mart 2024 | 3.896 Okunma Programa çıkar mısınız? Peki ne kadar? 11 Mart 2024 | 990 Okunma Hayır size de operasyon çekmiyorlar 09 Mart 2024 | 777 Okunma Muhafazakar dünyadaki Gazze kırgınlığı bir kırılmaya döner mi? 04 Mart 2024 | 835 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar