Bana arkadaşını söyle sana suçlu olup olmadığını söyleyeyim!

Başlık, distopik Black Mirror dizisinin yeni sezonundaki bölümlerinden birinin adı değil. Türkiye’de bir kaç yıldır gösterimde olan distopik bir uygulama.

Aslında arkadaş kelimesi bu yerli ve milli son teknolojik uygulamanın nasıl çalıştığını tam olarak anlatmıyor.

Sistemi anlamak için  “iltisak” veya “irtibat” kelimelerine ihtiyacımız var.

“Birleşme, bitişik olma, ulaşma” anlamlarına gelen “iltisak” ve “irtibat” kelimelerinin devletin ve hukukun lügatine girmesi de çok yeni.

Milat, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 1 Eylül 2016 tarihinde çıkarılan kanun hükmünde kararname.

667 sayılı 12 maddelik KHK’da, güvenlik tehdidinin çerçevesi çizilirken ilk defa bu iki kelime de kullanıldı:

“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen...”

Böylece terörle mücadele kanununda terör örgütleriyle bağlantıda aranan üyelik ve yardım/yataklık şartlarına mensubiyet, iltisak ve irtibat da eklenmiş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt Memet şimdi de sandığa mı? 23 Mart 2024 | 1.519 Okunma Artık Kürt sorunu yok, Kürt gerçeği var 18 Mart 2024 | 3.896 Okunma Programa çıkar mısınız? Peki ne kadar? 11 Mart 2024 | 990 Okunma Hayır size de operasyon çekmiyorlar 09 Mart 2024 | 777 Okunma Muhafazakar dünyadaki Gazze kırgınlığı bir kırılmaya döner mi? 04 Mart 2024 | 835 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar