Aslında bu izlediğimiz kendi akıbetimizdir

33 bin insanın hayatını kaybettiği 1939 Erzincan Depremi’nde Erzincan’ın yüzde 70’i hayatını kaybetmişti.Deprem sadece Erzincan’ı değil, Tokat, Sivas, Yozgat’ı da vurmuştu. Depremlerden sonra...

33 bin insanın hayatını kaybettiği 1939 Erzincan Depremi’nde Erzincan’ın yüzde 70’i hayatını kaybetmişti.

Deprem sadece Erzincan’ı değil, Tokat, Sivas, Yozgat’ı da vurmuştu. Depremlerden sonra yangınlar çıkmış, bölge kıyameti yaşamıştı.

Çoktan unutulmuş Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir tokat gibi yüzlere vurup hatırlatan bir felaketti yaşanan.

O yıllarda Türkiye’deki fay hatlarının geçtiği yerler tam olarak bilinmese de dünyada depreme karşı ne yapılması gerektiği o günlerde de biliniyordu.

1933’te Nazilerin Yahudileri memuriyetten atan kanununun ardından 82 Alman Yahudi bilim insanıyla Türkiye’ye gelen ve Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü’ne bağlı Jeoloji Enstitüsü’nün başına geçen
67 yaşındaki jeolog Profesör Wilhelm Salomon-Calvi, depremin ardından bir Anadolu turuna çıktı ve 1940 yılında devlete “Türkiye’deki Zelzelelere Müteallik Etüdler” adlı raporunu sundu.

Yapılması gerekenleri yazmıştı:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir nüfus sayımı nasıl kazanılır? 31 Mayıs 2023 | 284 Okunma Montajsız, ham görüntüler… 27 Mayıs 2023 | 648 Okunma Ya ümmetin Türkiyeli evlatları? 22 Mayıs 2023 | 1.027 Okunma Sahiden öyle mi oldu? 20 Mayıs 2023 | 885 Okunma Gidemeyenlerin ülkesi…. 17 Mayıs 2023 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar