15 Temmuz İddianamelerinden öğrendiklerimiz -9-

İddianamede okurken insanı en çok öfkelendiren emirler yanında aynı isim var. Kara Kuvvetleri Komutanı Karargâh Şube Müdürü Kurmay Albay Muzaffer Düzenli. Düzenli, iddianameye göre darbenin beyinlerinden Genelkurmay...

İddianamede okurken insanı en çok öfkelendiren emirler yanında aynı isim var. Kara Kuvvetleri Komutanı Karargâh Şube Müdürü Kurmay Albay Muzaffer Düzenli. Düzenli, iddianameye göre darbenin beyinlerinden Genelkurmay Stratejik (Kurumsal) Dönüşüm Daire Başkanı Mehmet Dişli’nin yakın adamlarından biri. Darbe gecesi Akıncı Üssü’nde. O da yakalanan sivil imamlar ve darbeci askerler gibi görev yeri olmayan üstte ne işi olduğu sorusuna üs komutanı “Havacı Albay Ahmet Özçetin’in sosyal faaliyet düzenlediğini söyleyip kendisini davet etmesiyle” açıklamış.
İfadesine göre “15 Temmuz 18.00-19.00 arasında üsse gitmiş, Özçetin ona darbeden bahsedince reddetmiş, iki kişi başında nöbet tutmuş, ellerini bağlamışlar ve kendisine vurmuşlar hatta işkence edip İstanbul ve Ankara’daki birlikler hakkında bilgiler almışlar.” O gece başka da bir şey yapmamış.
İddianamedeki görüntülere bakılırsa o da sivil imamlar ve darbenin beyin takımıyla birlikte Akıncı Üssü’ndeki 143. Filo’da.
Yarbay Murat Yanık’ın ifadesine göre Düzenli’nin görevi darbenin İstanbul organizasyonunu yapmak.
15 Temmuz 2016 günü saat 20.00’de Binbaşı Murat Çelebioğlu'nu (West Point’ten mezun olan 11. Teğmen olarak adı haberlere çıkmıştı. http://www.hurriyet.com.tr/west-pointli-tegmen-mehmet-39082826) Telefonla arayarak gece saat 03.00 olarak planlanan girişimin erkene çekildiğini söylemiş ve bir WhatsApp grubu kurarak faaliyete geçilmesi talimatını vermişti.
Binbaşı Çelebioğlu o WhatsApp grubunu saat 21.15’te kurdu. O saatten itibaren İstanbul’daki darbe birlikleri o WhatsApp grubundan haberleşmeye başladı. Grubun adı; Yurtta Sulh’tü.
Grupta Ankara’dan emirleri İstanbul’a iletense Adil Öksüz ve diğer sivil imamların da olduğu Akıncı Üssü’ndeki Albay Muzaffer Düzenli.
O gece İstanbul’da işlenen suçların, öldürülen insanların sorumlularının yer aldığı da o WhatsApp grubunda halka ateş açma emirleri ya bizzat ona aitti ya da ona sorularak yazılmıştı. O yazışmaların iddianameye giren kayıtlarını okuyalım:
Saat 22.32: İstanbul Emniyet Müdürü Boğaz Köprüsü’ne geliyor, ivedi tutuklanması gerekiyor.
Saat 22.54: AKP teşkilatı yolda, geçirmeyin, ateş serbest.
Saat 23.44: İstanbul Moda Deniz Kulübü'ne müdahale lazım, generaller var, derdest edilecek.
Saat 00.20: Toplanan kitlelere ve askerî kuvvetlere karşı duran polislere silahla, tanklarla sert şekilde müdahale edilecek.
Saat 00.32: "Arkadaşlar her şey planlandığı gibi devam ediyor, bu TV'lerin susturulması gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kayyım şampiyonluğa da mı karşı? 22 Nisan 2024 | 579 Okunma Benzemiyor mu? 20 Nisan 2024 | 1.040 Okunma Barcelona mı İstanbul mu daha pahallı? 17 Nisan 2024 | 695 Okunma Bu tekinsiz dünyada ülkeyi kim koruyabilir? 15 Nisan 2024 | 912 Okunma Bana kimle bayramlaştığını söyle... 10 Nisan 2024 | 179 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar