Sigara niye enflasyon sepetinde?

Artık ezberledik. Gıda ve alkolsüz içecek alanında yaşanan fiyat artışları, enflasyonu istediğimiz düzeye indirmemizi engelliyor. Ancak güncel patates üzerinden yürüyen tartışma anlamsız....

Artık ezberledik. Gıda ve alkolsüz içecek alanında yaşanan fiyat artışları, enflasyonu istediğimiz düzeye indirmemizi engelliyor. Ancak güncel patates üzerinden yürüyen tartışma anlamsız. Çünkü, patatesin enflasyona etkisi binde 4... Patates fiyatı yüzde 100 artsa ne olur, artmasa ne olur? (Enflasyona etkisi bakımından bu tespiti yapıyorum...)
Tavsiye ederim, siz de inceleyin. (TÜİK sitesinden) Tüketici Fiyat Endeksi 2015 yılı Ana Grup ve Madde Ağırlıkları listesine baktığınızda, aslında sebze ve meyve fiyatlarının (don, sel gibi doğal nedenlerle) aşırı şişmesinin enflasyon rakamlarına etkisi neredeyse yok denecek kadar az. Portakal ve elmanın endeks ağırlığının toplamı binde 8... Üzüm, armut, erik, karpuz, kavun sıfıra yapışık değerlerde bir etki gösteriyor.
Sebzelere baktığınızda farklı değil. Domates binde 5, sivribiber binde 1, kuru soğan binde 2, diğerleri on binde oranlarda fiyat artışlarına etki ediyor.
Asıl sorun ekmek, dana, koyun, tavuk eti, süt, yoğurt, peynirde...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Trump, 23 milyon insanı kovabilir mi? 14 Aralık 2016 | 302 Okunma Adam iyiyse, katil olmasının önemi yok! 31 Ekim 2016 | 255 Okunma Ekonomi başkanlıkla zıplar mı? Kim anlatacak? 27 Ekim 2016 | 267 Okunma Yok oluş içindeyiz 25 Ekim 2016 | 351 Okunma Petrole rağmen huzur bulamayanlar 18 Ekim 2016 | 200 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar