Azerbaycan'da neler oluyor...

Türk Dünyasını insan vücuduna benzetirsek başı Türkiye, boynu Azerbaycan bedeni ise Orta Asya'dır. Beden ile baş arasındaki boyun olan Azerbaycan, Türkiye ile Türk Dünyası ve Avrasya arasında köprüdür....

Türk Dünyasını insan vücuduna benzetirsek başı Türkiye, boynu Azerbaycan bedeni ise Orta Asya'dır. Beden ile baş arasındaki boyun olan Azerbaycan, Türkiye ile Türk Dünyası ve Avrasya arasında köprüdür. Stratejik önemi her geçen gün artan Azerbaycan'da son iki haftadır ilginç ve kaygı verici gelişmeler yaşanıyor. Türkiye seçime kilitlenmişken "iki ayrı devlet tek millet"i bizler de ihmal ettik. İki hafta önce Can Azerbaycan siber saldırıya uğradı. Merkez Bankası sistemi çöktü. Vatandaşlar bankalardan para çekemedi. Bir kaç gün önce ülkenin en büyük barajı olan Mingeçevir'de sebebi henüz açıklanmayan büyük bir patlama gerçekleşti. Azerbaycan'ın tamamında elektrikler kesildi. Başkent Bakü'de sular kesildi. Metro çalışamadı. Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri olan Gence'de vali ve devlet görevlilerine suikast gerçekleşti. Ölü ve yaralılar var. Vali hastanede tedavi altında umarız en kısa zamanda görevine döner.

***

Sevgili arkadaşım, Alternatif Politikalar Merkezi; Bölgesel Araştırma Direktörü Güray Değerli 8 günlük seyahat sonunda Bakü, Guba, Konakkent, Sumgayt hattından Gebele, Oğuz, Şeki, Belekan-Tiflis ve Güney Kafkasya üzerinden Gürcistan'ı geçip Türkiye'ye giriş yaptı. Değerli'nin yaşayarak anlattıkları son derece ilginç. Malumunuz Azerbaycan ordusunu Türk subayları uzun yıllardır eğitiyor. Ermenistan sınırındaki bölgesel çatışmalarda yıllar önce işgal edilen bazı yerleşim birimleri geri alınmıştı. Karabağ'ı işgalden kurtarmak için hazırlıklar neredeyse bitmiş durumda. Bölgedeki muhtemel değişiklikleri hesaplayan Rusya yeniden devreye girerek Bakü merkezli Azerbaycan'ı karıştırıp partneri Ermenistan'a avantaj sağlama peşinde. Azerbaycan'ın ordu gününde Türk Yıldızları ile Azerbaycan pilotlarının gösterisi belli ki Ermenileri ürkütmüş. Azerbaycan doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan boru hattının bazı güzergahlarına da sabotaj düzenlendiğini hatırlatarak TANAP Projesi'nin tamamlanmasını engelleme girişimlerini ifade etmekte fayda var.

Azerbaycan ile beraber bölgede güçlü Türk istenmediği aşikâr. Türkiye'de sistem değişikliği olduğu için baş ucumuzdaki gelişmelere tavır takınılamıyor. Güray Değerli, Türkiye medyasının Azerbaycan'daki olaylara duyarsızlığının enerji yolları projesinin bir parçası olduğu kanaatini de paylaştı.

"Kerkük'e sahip çıkamayan, Ankara'yı kaybeder" gerçeğinde olduğu gibi Kafkaslardaki gelişmelerde hamle yapılamazsa Türkiye'nin de kaybedilebileceği tespitini bilmem Hariciyecilerimiz hatırlıyor mu?

Güney sınırlarımızdaki yanlış politikaların sebeplerinin sonucunu ağır ödüyoruz. Kapıda Azerbaycan ve Kafkaslar meselesi var. Turgut Özal'ın tarihi "Biz Sünni'yiz Azerbaycan Şii, dolayısı ile İran onlara daha yakın" gafı yüzünden yıllar kaybedildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hasan Paşam ve Uğur Mumcu... 31 Ocak 2021 | 515 Okunma "Adalet yıkılırsa gökyüzü çöker!" 29 Ocak 2021 | 279 Okunma Asker Hastanesi yıkılmasın!.. 28 Ocak 2021 | 279 Okunma Kaba Milliyetçilik... 24 Ocak 2021 | 403 Okunma Uzmanlara zulüm... 21 Ocak 2021 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar