Operasyon Valkyre (2)

Yüzbaşı Ahmet Özkılıç'ın ezberleri bozan mektubuna devam ediyoruz:Gecenin ilerleyen saatlerinde bir Bölük Komutanı durumdan şüphelenip Tabur Komutanı Binbaşı'nın yanına gider ve "Ters giden bir şeyler...

Yüzbaşı Ahmet Özkılıç'ın ezberleri bozan mektubuna devam ediyoruz:

Gecenin ilerleyen saatlerinde bir Bölük Komutanı durumdan şüphelenip Tabur Komutanı Binbaşı'nın yanına gider ve "Ters giden bir şeyler var, darbe mi oluyor acaba?" tarzında bir şeyler söyler. Tabur Komutanı da "O kadarını ben de hissettim, ama biz ne taraftayız onu anlamadım" der. Bu esnada Tabur Komutanı'na zarf içerisinde 2 emir geliyor. Biri darbe karargahından darbeyi yöneten Albay imzalı ve Propaganda Bakanı Gobel'in tutuklanmasını emrediyor; diğeri ise Kurt İni'nden darbeci Albay'ın tutuklanmasını emrediyor. Bir bölük komutanı hangi emri uygulayacaklarını sorunca tabur komutanı Binbaşı "Her ikisini de, önce propaganda Bakanı'nı, sonra da gidip Albay'ı tutuklayacağız" diyor. Tabur Komutanı Binbaşı, derdest etmek için odaya girdiğinde Gobel telefonda konuşuyor ve Binbaşıyı görünce telefonu ona uzatıp "Führer seninle konuşmak istiyor" diyor. Binbaşı Führer'in öldüğünü bildiği için şaşırıyor ve telefonu alıp Hitler'in sesini duyunca hemen esas duruşa geçiyor. Hitler, Binbaşı'ya "Almanya'nın sadık bir subayı mısın?" diye soruyor. Binbaşı "Evet" deyince, Hitler "O zaman git, Albay'ı ve hain darbecileri tutukla, bana getir" diye emir veriyor. Bu konuşma darbenin dönüm noktası oluyor. Bu esnada Hitler radyolardan "Sağlığının iyi olduğunu, ordu içerisindeki küçük bir grup hainin kalkışma yaptığını, ancak en kısa zamanda bastırılacağını" söylüyor. Binbaşı hemen taburunu Propaganda Bakanlığı'nın etrafından toplayıp darbecilerin karargahına gidiyor. Albayı ve elebaşlarını tutukluyor. Yargılamalar yapılıyor. Albay ve darbe planlaması içerisinde bulunan askeri şahıslar kurşuna dizilerek, sivil şahıslar ise iple asılarak idam ediliyor ve film bitiyor.

***

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesi D ve J fıkralarına göre ülkenin herhangi bir yerinde çıkan veya çıkacağı tahmin edilen toplumsal bir olayda kolluk kuvvetlerinin yetersiz olduğu veya yetersiz olacağı değerlendirildiğinde veya toplumsal olaylar terör faaliyetlerine dönüştüğünde "Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Desteklenmesi (KOKTOD)" görevi olan askeri birlikler, valinin acil durumlarda sözlü, acil olmayan durumlarda yazılı talebi üzerine olaylara kendi kuruluşundaki teçhizat ve malzeme ile müdahalede bulunurlar. Vali talebini İçişleri Bakanlığı üzerinden yapabileceği gibi, direkt olarak KOKTOD görevi olan Tugay Karargahından da talebinin yerine getirilmesini isteyebilir.

Vali'nin talebini değerlendiren Tugay Karargahları, Tabur karargahlarına emir verir, Tabur karargahları da görevi icra edecek Bölük Komutanlarına emir vererek talebin icrasının yerine getirilmesi sağlanır. Bu hususlar çerçevesinde hangi ilde, hangi askeri birliğin, nasıl kullanılacağını gösteren plana KOKTOD Planı denir ve yasal dayanağı İl İdaresi Kanunu'dur. Bu plan bizzat Vali, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı iş birliğiyle hazırlanır. Bu plana göre de Tugay ve üstü seviyelerindeki askeri birlikler "KOKTOD Eğitim Uygulama Emri" hazırlayarak Tabur ve astı seviyelerindeki birliklere gönderir. Ast birlikler bu KOKTOD Eğitim Uygulama Emri'ne göre kendi envanterlerinde bulunan teçhizatla eğitimlerini yaparlar.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hasan Paşam ve Uğur Mumcu... 31 Ocak 2021 | 515 Okunma "Adalet yıkılırsa gökyüzü çöker!" 29 Ocak 2021 | 279 Okunma Asker Hastanesi yıkılmasın!.. 28 Ocak 2021 | 279 Okunma Kaba Milliyetçilik... 24 Ocak 2021 | 403 Okunma Uzmanlara zulüm... 21 Ocak 2021 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar