Ağacın dalları

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olan "Yeni Adalet Yılı açılış törenine" Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu "Gitsin mi?... Gitmesin mi?" "Krize" meraklıyız ya... ...

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olan "Yeni Adalet Yılı açılış törenine" Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu "Gitsin mi?... Gitmesin mi?"
"Krize" meraklıyız ya...
"Nur topu" gibi bir krizimiz daha oluverdi.
Metin Feyzioğlu "Törene katılacağım" diyor.
Bazı baro başkanları ise tepkili... "Hayır... Külliye'deki törene gitmek yanlıştır."
Bölünmek... Günün modası.
Barolar hiç modanın gerisinde kalır mı?
Kızılderili atasözüdür... "Ağacın dalları kendi aralarında kavga etmezler."
Bizde ise tam tersi... Başta siyaset olmak üzere... Her yerde... Ağacın dalları kavga halinde.

***

Tencere tava hep aynı hava

Hani ne derler?... Biz bu filmi daha önce de izlemiştik... "Külliye... Erdoğan... Feyzioğlu... Baro" olayı "Yeni bir film değil."
Daha önce de izledik... Hem de "Defalarca." Hangi birini yazalım?
Sene 1989... Adalet Yılı açılış töreninde Yargıtay Başkanı konuştu... Türkiye Barolar Birliği Başkanı (Önder Sav) konuştu... "Sorun yok."
1990... "Danıştay Günü" töreninde Cumhurbaşkanı Turgut Özal da vardı... Kürsüde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Önder Sav... "Sayın Cumhurbaşkanına yargı konusunda tanınan yetkiler hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır."
Cumhurbaşkanı Turgut Özal sinirlendi... Hemen cevap verdi... "Türkiye Barolar Birliği Başkanı Anayasa'yı bilmiyor."
Yargı... Baro... Siyaset... "Tansiyon yükseldi."
Sene 1990... Yeni Adalet Yılı'nın açılışı yaklaşırken... Barolar Birliği Başkanı Önder Sav, Yargıtay Başkanlığı'ndan bir telefon aldı... "Törende yapacağınız konuşma hazır mı?... Göndermenizi rica..."
Önder Sav tepki gösterdi... "Eski köye yeni adet mi geldi?... Konuşma metnini size ne diye gönderecekmişim?... Göndermiyorum."
Ve... 1990 Adalet Yılı açılış törenine Türkiye Barolar Birliği Başkanı katılmadı... "Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi'nin toplantı salonunda alternatif tören yapıldı."
1991... Yine iki tören... Biri "Resmi açılış töreni" diğeri "Alternatif tören."
1992... Değişen bir şey yok... "Alternatif törene devam."
Ve... 1993... Yargıtay Başkanı Müfit Utku, yeni Adalet Yılının açılış töreni öncesinde dedi ki... "Türkiye Barolar Birliği yargının ayrılmaz bir parçasıdır... Biz bir ağacın dallarıyız... Dallardan biri de barodur... Sayın Önder Sav, yeni Adalet Yılı açılış törenine katılınız... Ve konuşunuz... Konuşma metninizi önceden göndermenize de gerek yok."
Müfit Utku'nun "Üslubu... Söylemi" kara bulutları dağıttı... 1993'te "Sorun" çıkmadı... Törene Türkiye Barolar Birliği Başkanı katıldı... Konuştu... "Alternatif tören" yapılmadı.

***

Uzun sözün kısası

Aslında "Olay" yeni Adalet Yılı'nın nerede yapılıp yapılmayacağı konusu değil.
Olayın "Özü" şu:
"Üzüm mü yiyelim, yoksa bağcıyı mı dövelim."
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu "Sorunun değil, çözümün bir parçası olalım... Kavga etmeyelim... Üzüm yiyelim" diyor.
Ama "Bazı arkadaşları" Metin Feyzioğlu gibi düşünmüyorlar.
Arkalarına "Öfke... Nefret" sektörünün de rüzgârını almışlar... Bağcıyı dövmeye çalışıyorlar.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alışmak kolaysa... 19 Nisan 2024 | 36 Okunma ‘Turgut Özal’lı Yıllar’ 18 Nisan 2024 | 659 Okunma Özal’ın memleketinden 17 Nisan 2024 | 572 Okunma Akşener... Ve İyi Parti 16 Nisan 2024 | 1.266 Okunma Siyaset... Ve ihanet 15 Nisan 2024 | 1.161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar