Topkapı Sarayı’nda özel Kadir Gecesi töreni

Osmanlı Devleti’nin sonlarına doğru padişahlar Topkapı Sarayı’nı terk etmişler, Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere dış saraylarda yahut mevsimlik köşklerde oturmayı tercih etmişlerdi.Bu...

Osmanlı Devleti’nin sonlarına doğru padişahlar Topkapı Sarayı’nı terk etmişler, Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere dış saraylarda yahut mevsimlik köşklerde oturmayı tercih etmişlerdi.

Bu tercihte hiç kuşkusuz, Topkapı Sarayı’nın bakım ve onarım masraflarının yüksek olmasının etkisi büyüktü.

Ancak Kadir geceleri mutlaka Topkapı Sarayı’na gelir, atalarının evinde iftar eder, yatsı ve teravih namazlarını da Şeyhülislâm’ın imamlığında kılarlardı.

Kadir gecelerine mahsus olarak Topkapı Sarayı’nda mükellef bir iftar sofrası kurulması gelenekti. Padişahın özel olarak hazırlanmış yumurta yemeside öyle: Fatih Sultan Mehmed’den beri uygulanan bu hanedan geleneği Osmanlı’nın son yıllarına kadar devam etti.

Yumurta, padişah için özel olarak hazırlanır, bu yüzden de “Yumurta-yı Hümayun” denirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 475 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 358 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 267 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar