“Hukuk önünde herkes eşittir”

Osmanlı Devleti, kuruluş aşamasından itibaren adalet ve hukuka sarıldı; bu kavramları baş tacı edip hayata geçirdi…Bu yüzden de gelişti, zenginleşti, güçlendi…Adaletle dengelenmeyen güç...

Osmanlı Devleti, kuruluş aşamasından itibaren adalet ve hukuka sarıldı; bu kavramları baş tacı edip hayata geçirdi…

Bu yüzden de gelişti, zenginleşti, güçlendi…

Adaletle dengelenmeyen güç hızla zulme kayar: Osmanlı, gücünü adaletle dengelediği için hiçbir döneminde sistematik zulme kaymadı. 

Zaman zaman elbette hukuk dışına çıkan yöneticiler de olmuştur, ancak bu çok nadirdir. Genel olarak Osmanlı yönetimi, hukukun üstünlüğü prensibine sadık, adalete içtenlikle bağlı bir yönetimdi. Tüm asırlara hakim olan ruh, bir hadis-i şerifte buyurulan ruhtur: “Bir saat adaletle hükmetmek, altmış sene nafile ibadetten daha hayırlıdır.”

Hz. Ömer işte buna dayanarak, “Adalet mülkün temelidir” demiş, bunlara dayanan Şeyh Edebali (Osman Gazi’nin maneviyat önderi ve kaimpederi) ise “Her şey insan için” idrakini öne çıkaran veciz prensibini devletin temel taşı yapmıştır: “Oğul Osman, insanı yaşat ki, devlet yaşasın!” 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 475 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 358 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 267 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar