Fatih’i şiirlerinden tanımak

“Aşk nakdi bir hazînedir ona yoktur zevâl,Mâlik olan Avniyâ, bir gence gencûr istemez.” (Avnî-Fâtih)Şiirlerinde “Avnî” mahlasını kullanan İstanbul fatihi diyor ki: “Ey Avnî! Aşk, yok...

“Aşk nakdi bir hazînedir ona yoktur zevâl,

Mâlik olan Avniyâ, bir gence gencûr istemez.” (Avnî-Fâtih)

Şiirlerinde “Avnî” mahlasını kullanan İstanbul fatihi diyor ki: “Ey Avnî! Aşk, yok olmayan ve tükenmeyen bir hazinedir/ Ona sahip olan başka hiç bir hâzinenin; sahibi olmak istemez!”.

Anlaşılıyor ki, Allah aşkı, Fâtih’in dünyasında bitmez tükenmez tek hazinedir. O aşka “giriftar” olan, padişahlığa onu tercih eder.

Nitekim kendini padişahlıkta değil, Ak Hoca’nın dergâhında arıyor. Lisan-ı münasiple kovuluyor, fakat yine gidiyor. Bir defasında, şeyhinin huzuruna çıkıp, “Padişahluk ayruk bana bârdır (yüktür), beni halvete koyup (dersine alıp) irşad eyle” demek suretiyle dervişliği padişahlığa tercih ettiğini belirtiyor; Allah’a “kul” olmayı her türlü dünya nimetine, sefaya tercih edebiliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 471 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 352 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 265 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar