CHP ve demokrasi

CHP’li gençler: Partinizin genel başkanının, “CHP’nin kayığı demokrasi kayığıdır” demesine bakıp, CHP’nin devr-i iktidarında demokrasi olduğuna inanırsanız, fena halde...

CHP’li gençler: Partinizin genel başkanının, “CHP’nin kayığı demokrasi kayığıdır” demesine bakıp, CHP’nin devr-i iktidarında demokrasi olduğuna inanırsanız, fena halde çuvallarsınız!

Bakın neden?..

Meşrutiyet döneminde hiç olmazsa çok sayıda siyasi parti ve dernekler mevcuttu. Seçimler birden fazla partinin iştirakıyla yapılırdı. CHP iktidarı bu çeşitliliğe son verdi: Sadece tek parti fikriyatı istikametinde faaliyet gösteren, kısacası “CHP’nin arka bahçesi” işlevini gören derneklere müsaade edildi. 

“CHP demokrasisi” işte böyle bir “demokrasi”dir!

Meşrutiyet döneminde, savaş şartlarından kaynaklanan sansüre rağmen saraya yönelik eleştiriler yapabilen “muhalif” gazeteler vardı: Tek parti iktidarında hiçbir muhalif gazeteye, dergiye izin verilmedi. Tümü kapatıldı. Çeşitli unsurlar ve fikirler “resmi ideoloji” çerçevesinde o ideolojinin önderliğini yapan “devlet partisi”ne (CHP) cebren bağlandı. Ne matbuat alanında (medya diyelim), ne de Meclis’te muhalefete izin verilmedi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 476 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 359 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 268 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar