Çanakkale şehitleri ve CHP

Çanakkale Zaferi’nin yıldönümlerini her yıl artan bir coşkuyla kutluyoruz. Geçenlerde de 104. yıldönümünü kutladık. CHP iktidarı döneminde bu zafer yerel birkaç merasimle geçiştirilirdi....

Çanakkale Zaferi’nin yıldönümlerini her yıl artan bir coşkuyla kutluyoruz. Geçenlerde de 104. yıldönümünü kutladık. 

CHP iktidarı döneminde bu zafer yerel birkaç merasimle geçiştirilirdi. Bunun sebebi, o devrin iktidarının dinden-imandan pek hoşlanılmamasıydı. Oysa Çanakkale Zaferi, bir bütün olarak “din-iman” demekti. 

Çanakkale Zaferi’ni ve 250 bin şehidi nisyana (unutulmaya) terk ettiler. İçinden Atatürk geçmeseydi çoktan unutturacaklardı (nitekim Kutül Âmare Zaferi’ni uzun süre unutturdular). O kadar ki, İngilizlerle Fransızlar kendi askerlerinin mezarlarını gülistana çevirirken, “bizimkiler”in kasıtlı ihmali sebebiyle şehitliklerimiz mezbeleliğe dönüştü.

Yıllar boyu o zaferin simgesi olacak bir âbide dahi dikmediler. Şehitlerimiz bizim istiklâlimiz için canlarını vermişken, torunlarını yönetenler şehitlerimize bir mezarı dahi çok gördüler.

Yunan Akropol Tapınağı’na çok benzeyen ve Çanakkale şehitlerinin uğruna öldükleri değerler silsilesine hiç yakışmayan bugünkü “âbide” bile CHP yönetiminin yıkılışından sonra yapıldı (17 Nisan 1952’de temeli atılıp 21 Ağustos 1960’da açıldı). 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 471 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 352 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 265 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar