Ah bahçeli evlerimiz!

Eskiden evler bahçeliydi. Bahçenin bir tarafında sebze yetiştirilir, bahçe biraz büyücekse birkaç çeşit meyve ağacı dikilir, aile, sebze-meyve ihtiyacını kendi bahçesinden...

Eskiden evler bahçeliydi. Bahçenin bir tarafında sebze yetiştirilir, bahçe biraz büyücekse birkaç çeşit meyve ağacı dikilir, aile, sebze-meyve ihtiyacını kendi bahçesinden karşılardı.

Bahçenin olmazsa olmazlarından biri kuyu, diğeri fırındı. Ekmek evlerde yapılır, sıcak sıcak sofraya konurdu. Kuyu ise sadece su ihtiyacını karşılamaz, kavun-karpuz, elma, erik, armut soğutmaya da yarardı. 

Yemekler şehirlerde yazın gazocağında, kışın üstü açılan sobalarda pişirilirdi. Köylerde ise odun ateşinin üzerine asılan kazanlarda yemek pişerdi. 

Evin vazgeçilmezlerinden biri de kilerdi. Alışveriş merkezleri olmadığı için kışboyu yetecek kadar yiyecek-içecek kilerde depolanırdı. 

Kiler genelde evin bodrum katında, yetenekli kiler ustaları tarafından inşa edilirdi. Evin yerleşim şekline göre, en soğuk, en güneş almayan tarafı kiler yapılırdı. Böylece gıda maddelerinin bozulmadan uzun süre dayanması sağlanırdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 475 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 358 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 267 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar