Yine şu “Kıraathâne” meselesi

Bir süre önce Sayın Cumhurbaşkanımız “Millet Kıraathâneleri kuracağız” deyince, rakipleri “kıraathâne”yi “kahvehâne” olarak anlamışlar ve “Erdoğan kahvehane kuruyor, biz...

Bir süre önce Sayın Cumhurbaşkanımız “Millet Kıraathâneleri kuracağız” deyince, rakipleri “kıraathâne”yi “kahvehâne” olarak anlamışlar ve “Erdoğan kahvehane kuruyor, biz fabrika kuracağız!” şeklinde polemik konusu yapmışlardı. 

Bu yaklaşım iki açıdan arızalıdır:

Modern devletin görevleri arasında fabrika kurmak yoktur. Bu konuda devlet özel söktürün önünü açar, fabrika kurmasını sağlar. “Devlet fabrikası” kavramı, devletçiliği esas alan eski dönemin kalıntısıdır.

Kıraathâne başka, kahvehane başkadır: Kıraathâne öğrenme, şarj olma, dolma yeri”, kahvehâne ise “vakit öldürme, tükenme ve tüketme yeri”dir!

İkranın anlamını bilmeseler bile “kıraat”ı bilmeliydiler.Çünkü bu kelime TDK sayesinde öldürüleli çok olmadı. Benim ilkokul birinci sınıfta okuduğum iki kitaptan birinin adı “Kıraat”tı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 475 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 358 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 267 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar