Suriye’yi halledeceğiz(!)

Bazen her şey göründüğü gibidir. Devlet adamı fevkalade aptalca davranabilir, hiçbir gerçekliği olmayan hayallerin peşine takılabilir. Bu yüzden görünenin ardında tutarlı, mantıklı ve gizli bir plan...

Bazen her şey göründüğü gibidir. Devlet adamı fevkalade aptalca davranabilir, hiçbir gerçekliği olmayan hayallerin peşine takılabilir. Bu yüzden görünenin ardında tutarlı, mantıklı ve gizli bir plan aramak bazı durumlarda öküzün altında buzağı aramaktan farksızdır.
Amerikalı, Ortadoğu’nun yapısını, buradaki insanlık durumunu ve ruh hâlini kavrama yeteneğinden yoksundur. Ortadoğu halklarının demokrasi algısının batıdaki gibi olduğunu sanmışlar, Brzezinski ve Kissinger gibi emperyalist filozofların uyarılarına rağmen, Irak devlet aygıtını parçalayarak kimsenin üstesinden gelemeyeceği bir etnik ve mezhebî kaos yaratmışlar, bizzat yarattıkları kaosu yönetmeyi de becerememişlerdir. Suriye örneğinde bu hatayı tekrarlamayacakları anlaşılmaktadır. Fakat genel stratejilerine uygun taktik manevraları hangi güçlerle yapacakları konusunda kararsız oldukları görülmektedir.
Bu yüzden Pompeo-Posbıyıklı ikilisinin “Kürtleri katledecekler, Türkiye’yi durdurmalıyız” şeklinde feryat ederek Trump’ın bölgeden çekilme girişimini kösteklemesine fazla anlam yüklememek gerekir.
İsrail ziyareti sırasında gaza gelen Posbıyıklı Bolton, Türkiye’ye ayak basmadan önce iki şey söyledi: “Bizimle tam koordinasyon olmadan Türkiye’nin Suriye’de operasyon düzenlemesini istemiyoruz”  ve “Kürtleri korumaya yönelik anlaşma sağlanmadan ABD askerlerinin çekilmesi gerçekleşmeyecek.”
Bunun üzerine Sayın Reis, New York Times’a bir makale gönderdi ve özetle “Sizinle tam bir koordinasyon kurarak Suriye’de operasyon yapmak istiyoruz, Kürtleri de ancak biz koruyabiliriz,” dedi.
Sayın Reis, mektubunda, Suriye yönetimini yok saymaktadır. ABD Suriye’d...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 1.579 Okunma HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 26 Okunma Müşterek harekât 17 Ağustos 2019 | 269 Okunma Diyanet’in tarikat cemaat raporu 10 Ağustos 2019 | 760 Okunma Yeni bir dünya 06 Ağustos 2019 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar