Kitaplar ve kuşaklar

KİTAP okuma alışkanlığı, kişinin elindeki kitabı bitirdikten sonra ne okuyacağına karar vermesi, sıradaki kitabın hangisi olduğunu bilmesi demektir. Çocukluk ya da ilk gençlik yıllarında edinilen bir...

KİTAP okuma alışkanlığı, kişinin elindeki kitabı bitirdikten sonra ne okuyacağına karar vermesi, sıradaki kitabın hangisi olduğunu bilmesi demektir. Çocukluk ya da ilk gençlik yıllarında edinilen bir alışkanlıktır.

12 Eylül rejiminin sıkıyönetim ortamında, 1980-1986 yıllarında lisede ya da üniversitede okuyan, günümüzde 45-50 yaş aralığında olan kadın ve erkeklerin ortak özelliklerinden biri kitap okuma alışkanlığı edinmemiş olmalarıdır. Kitaba önem verirler, seçtikleri kitapları okumaya teşebbüs de ederler, fakat başladıkları kitabı bitiremezler, bitirseler de akıllarında bir şey kalmaz. İstisnalar genellikle mesleki okumalarla ilgilidir.

Eğlence ve vakit öldürme amaçlı okumayı bir yana bırakırsak, dünyayı ve hayatı anlamak için okumak kişinin kafasında yanıtlamak istediği bazı soruların önceden var olmasını gerektirir. Bu sorular da aile ve okul ortamlarında oluşur. Aile 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde evdeki kitapları termosifonda yakmışsa ya da Yaşar Kemal’in ve John Steinbeck’in kitaplarını tavsiye eden edebiyat öğretmeni komünist diye sürülmüş ya da meslekten atılmışsa böyle bir ortam oluşmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 1.581 Okunma HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 28 Okunma Müşterek harekât 17 Ağustos 2019 | 269 Okunma Diyanet’in tarikat cemaat raporu 10 Ağustos 2019 | 763 Okunma Yeni bir dünya 06 Ağustos 2019 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar