Karışmış kavramlar

Hafif bir tımarhane ortamı yararlıdır. Akıllı olanlar ya da kendini öyle sananlar kendi ortamlarını kıyaslama şansı edinirler. Fakat bu tımarhane ortamı yavaş yavaş sizin kendinizi akıllı bulduğunuz ya...

Hafif bir tımarhane ortamı yararlıdır. Akıllı olanlar ya da kendini öyle sananlar kendi ortamlarını kıyaslama şansı edinirler. Fakat bu tımarhane ortamı yavaş yavaş sizin kendinizi akıllı bulduğunuz ya da sandığınız ortama da yayılmaya başlarsa ister istemez biraz telaşlanırsınız.

Daniel Bell 1960’ların sonunda ideolojilerin sona erdiğini iddia etti. Esas kitabı olan “İdeolojinin Sonu” Türkçeye de çevrildi. Okumak kısmet olmadı. Bu saatten sonra niyetim de yok. Kendisini daha çok Alvin Tofler dolayımıyla tanıdım. II. Savaş sonrasında Amerikan kapitalizminin muhteşem bir gelişme sergileyerek marksizm başta olmak üzere bütün ideolojileri tükettiğine inanır.

Duvar yıkılınca ideolojinin çöküşü tezine Fukuyama’nın tarihin sona erdiği iddiası eklendi. Çöken şeyin ideolojiler değil de insanlığın kendisi olduğunu öğrenmemiz on yıldan az sürdü. Huntington’ın “Medeniyetler Çatışması” bu çöküş teorilerinin üzerine tüy dikti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 1.579 Okunma HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 26 Okunma Müşterek harekât 17 Ağustos 2019 | 269 Okunma Diyanet’in tarikat cemaat raporu 10 Ağustos 2019 | 760 Okunma Yeni bir dünya 06 Ağustos 2019 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar