HDP’nin kış uykusu

Ülkemizdeki ayrılıkçı Kürt terör hareketinin legal (yasal) kanadı olan HDP bazı özellikleriyle geçmişteki benzerlerinden ayrılır. Haziran Ayaklanması’ndan dört ay sonra MİT ile Öcalan’ın...

Ülkemizdeki ayrılıkçı Kürt terör hareketinin legal (yasal) kanadı olan HDP bazı özellikleriyle geçmişteki benzerlerinden ayrılır. Haziran Ayaklanması’ndan dört ay sonra MİT ile Öcalan’ın İmralı’da yaptıkları görüşmelerden doğan konjonktürel (o sıradaki ihtiyaçlara cevap veren) bir partidir ve ÖDP’nin “demokrasi budalası” liberal sol söylemini örnek almıştır. Partinin MİT ve Öcalan tarafından belirlenen işlevi, Haziran Ayaklanması’na katılan sol grupları görünüşte gevşek bir yapı içinde etkisizleştirmek ve çözüm sürecinde siyasi iktidara destek sağlayacak bir ortam yaratmaktır.

PKK VE SOSYALİST SOL

PKK’nin legal unsurları 1988’den itibaren sosyalist solun kurduğu her partiye musallat olmuş, bağımsız bir sosyalist hareketi engellemek için elinden geleni yapmıştır. HDP’nin içinden çıktığı Halkların Demokratik Kongresi de kurulduğu andan itibaren bütün sol parti ve çevreleri ele geçirmeye çalışmış, ancak DSİP, ESP, LGBT, EMEP, Partizan gibi marjinal “bileşen”lerle yetinmek zorunda kalmıştır.
Her ne kadar sosyalist solun bazı kesimleri PKK’nin yasal uzantılarına sempati duymuş, Kobane’yi Stalingrad’a benzetmiş, “İnadına HDP, inadına barış!” gibi içi boş yalan sloganlarda devrimci bir hikmet bulmuşsa da örgütsel birleşme gerçekleşmemiş, bunun üzerine Kandil’in savaş ağaları bir “engel” olarak gördükleri sosyalist solu alenen tehdit etmiş, bir tür ara-çözüm olarak kurulan Haziran Hareketi de “AKP faşizmi”ne karşı HDP ve CHP’yle cephe kurmaya çalışmış ancak bu hedef kendisine fazla gelmiştir.

İFLAS ETMİŞ PARTİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 1.579 Okunma HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 26 Okunma Müşterek harekât 17 Ağustos 2019 | 269 Okunma Diyanet’in tarikat cemaat raporu 10 Ağustos 2019 | 757 Okunma Yeni bir dünya 06 Ağustos 2019 | 247 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar