Dördüncü nesil dünya savaşı

Amerikan füze gemilerinin seyir hâlinde olduğu Doğu Akdeniz’de Rusya   25 gemi, 30 uçakla tatbikat yaptı.  NATO  Bulgaristan’da  atışlı askerî tatbikat yapıyor. ABD ve Kanada Ukrayna...

Amerikan füze gemilerinin seyir hâlinde olduğu Doğu Akdeniz’de Rusya   25 gemi, 30 uçakla tatbikat yaptı.  NATO  Bulgaristan’da  atışlı askerî tatbikat yapıyor. ABD ve Kanada Ukrayna hükümetini takviye için Donbass bölgesine  asker sevk ediyor. ABD’nin 2. Atlantik Filosu, Soğuk Savaş döneminden daha geniş bir deniz sahasında görevlendirildi (Cem Gürdeniz, Aydınlık, 02.09.18). Bütün bu gelişmeler,  2001’de ABD’nin Afganistan saldırısıyla başlayan dördüncü nesil dünya savaşının kritik bir evreye yükseldiğini gösteriyor.  
Dördüncü nesil savaş, düşman unsurların siyasî, iktisadi, toplumsal ve askerî bütün sistemleri  zamana yayarak bir arada  kullandıkları, terörist gruplar ve paralı askerlerle verilen düşük yoğunluklu savaşların ulusal sınırları aşarak bütün hassas bölgeleri kapladığı yüksek teknolojili bir savaş türüdür.
RUSYA-ÇİN
Obama döneminin askerî doktrini Pasifik ağırlıklıydı, esas olarak Çin’i kuşatmayı öngörüyordu. Pentagon’un bu stratejiyi revizyondan geçirerek Doğu Akdeniz, Karadeniz, Doğu Avrupa (Ukrayna dahil) ve  Baltık Denizi üzerinden Rusya’nın kuşatılmasına öncelik verdiği görülüyor. Bu saflaşmada belirleyici olan Çin’in tutumudur. 
ABD’nin yeni mevzilenmesine karşı Rusya’nın 36 bin tank ve binden fazla savaş uçağıyla 11-15 Eylül’de icra edeceği  Vostok 2018 tatbikatı, bu kuşatmaya verilen bir yanıttır. NATO sözcüsü, Rusya’nın bu tatbikatla “çok geniş çaplı çatışmalara hazırlık yaptığını” söyledi.
Çin’in Vostok...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 1.579 Okunma HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 26 Okunma Müşterek harekât 17 Ağustos 2019 | 269 Okunma Diyanet’in tarikat cemaat raporu 10 Ağustos 2019 | 759 Okunma Yeni bir dünya 06 Ağustos 2019 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar