Türkiye’nin gönül coğrafyasıyla ekonomik coğrafyasını buluşturmak

Kurban Bayramı gittikçe artan temposu ve ivmesiyle yaşamakta olduğumuz siyasal ve ekonomik hayatımıza kadim bir pencereden bakmaya ve oradan zayiatımıza, müktesebatımıza bakabilmemize fırsat veren bir fasıla gibi. Hoş bu...

Kurban Bayramı gittikçe artan temposu ve ivmesiyle yaşamakta olduğumuz siyasal ve ekonomik hayatımıza kadim bir pencereden bakmaya ve oradan zayiatımıza, müktesebatımıza bakabilmemize fırsat veren bir fasıla gibi. Hoş bu fasıla içinde de dünya dönmeye devam ediyor, ekonomik ve siyasi aktivitelerimiz de bir yerde donup kalmıyor. Bilakis bayramlarımıza da ekonomimiz yön veriyor, bayramlarımız siyasallığımızdan tamamen hali olamıyor.

Her yıl gelip hayatımıza sökün eden, kendi zamanını, takvimini ve rutin etkinliklerini baş köşeye oturtabilen yanıyla bayram insanlığa Allah’ın bir lütfu. Çünkü bizi farklılığımızla dağıtan sosyal varlığımızı bütünleştiren, farklılaşarak uzaklaştığımız aynılığımızdaki saflığımızı tekrar iade eden, saf varlığına dönüştüren, aidiyetimizi hatırlatan ve bizi tek bir meydanda buluşturan bir olaydır bayram.

Şimdi bu buluşmayı taze taze yaşamış olarak artık kaldığımız yerden devam edebiliriz.

Trump’un Türkiye’ye Rahip Brunson’u bahane ederek açtığı ekonomik savaşın ilk dalgaları hiç hesaplanmayan sonuçlar doğurmuştu. Türkiye halkı ekonomik yönden gelen bu saldırılara çok müstesna bir tepki ortaya koyarak, muhtemelen operasyonu planlayıp uygulayanların hesaplarını boşa çıkarmakla kalmadı, onlara bu saldırılarını maddi olarak çok pahalıya mal etmiş oldu. Karşılığında hiç bir şek kazanamadıkları ağır bir maliyet.

Türkiye halkının daha önce bedelini canıyla ödediği millet olma arzusu ve iradesini bu sefer malıyla ortaya koyması politik-ekonominin dikkatle kaydetmesi gereken önemli bir örnek sayılmalı. Bu örneğe istisna deyip geçebilir ama insanların ekonomik davranışlarıyla idealleri arasındaki etkileşime dair bütün ezberleri gözden geçirmeyi sağlayacağı açık.

Olay Türkiye sınırlarını aşan, uluslararası bir nitelik kazanmış olması ise kaydedilmeyi hak eden bambaşka bir boyut.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar