Türkiye Sisi yönetimine idam mahkumunu teslim mi etti?

İki gündür Arap medyasında ülkesinde idamla yargılanan, hatta hakkında idam hükmü bulunan Mısırlı bir gencin Türkiye’den zorla Sisi yönetimine teslim edildiğine dair bir haber dolaşıyor....

İki gündür Arap medyasında ülkesinde idamla yargılanan, hatta hakkında idam hükmü bulunan Mısırlı bir gencin Türkiye’den zorla Sisi yönetimine teslim edildiğine dair bir haber dolaşıyor. Mısır’ın Sisi yanlısı özellikle sosyal medyası, olayı Türkiye’nin artık Sisi ile işbirliği yapıyor olduğuna ve muhaliflerin nerede olsa bulunup getirileceğine dair bir gözdağı havasında veriyor. Tabii bu havaya bir de Türkiye’ye güven olmayacağı ve yol yakınken geri dönmelerini tavsiye eden küstahça ve ukalaca mesaj sosları katılıyor.

Sanki Sisi yönetimi talep etmiş ve Türkiye hakkında idam cezası bulunan bir şahsı alelacele derdest edip göndermiş.

Ama tuhaf olan bir durum var tabii. Bu şahıs Türkiye’ye geleli daha 24 saat olmamışken, Mısır yönetimi bu şahsı hangi ara, hangi mahkeme kararına dayanarak ve hangi iletişim dili ve kanalıyla istemiş de, Türkiye hangi ara bunun değerlendirmesini yapıp “alın suçluyu istediğinizi yapın” demiş?

Doğrusu sözkonusu şahsın havaalanında derdest edilmiş ve uçağa bindirilmiş görüntüleri kabul edilemez bir durumla karşı karşıya olduğumuzu anlatıyor. Ama durum gerçekten de anlatıldığı gibi mi? Sorduk soruşturduk.

Türkiye dünyanın bir çok yerinde, ülkelerinde karşılaştıkları baskı, zulüm ve haksız yargılamalar dolayısıyla insanların sığınmak için akıllarına gelen ilk ülkelerden biri. Halihazırda Suriyeli, Iraklı, Yemenli, Libyalı, Myanmarlı, Afganistanlı, Doğu Türkistanlı ve başka bir çok ülkeden olup da kendi ülkesindeki zor şartlardan dolayı Türkiye’ye sığınmış insanların sayısı toplamda 5 milyonu geçiyor. Türkiye sığınmacı hukukuna riayet konusunda Avrupa ülkelerinin karşılaştığı sorunlardan ve sayılardan çok daha fazlasıyla karşılaştığı halde bütün bu sorunlarla ve sayılarla yüzünün akıyla baş etmeye çalışıyor.

Tabii ki her ülkenin sığınmacı kabul etme kapasitesi var ve Türkiye bu sınırları fazlasıyla zorlamış durumda. Türkiye aynı zamanda Interpol gibi uluslararası bazı sözleşmelere dayalı güvenlik protokollerine de bağlı bir ülke ve aynı zamanda ülkeye giriş belli kurallara, vize uygulamalarına bağlı. Geçerli vizesi olmayan herkesin istediği gibi gelip kapısına dayanacağı bir ülke değil Türkiye.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 223 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar