Türkiye 60 yıllık oyunu ne zaman bozmaya başladı?

Türkiye’nin Barış Pınarı operasyonu sonuçları itibariyle şimdiden önemli bir tarihsel dönüm noktası olarak kaydedilmeyi hak etmiştir. Bu dönüm noktası bölgedeki uluslararası dengeler kadar mevcut...

Türkiye’nin Barış Pınarı operasyonu sonuçları itibariyle şimdiden önemli bir tarihsel dönüm noktası olarak kaydedilmeyi hak etmiştir. Bu dönüm noktası bölgedeki uluslararası dengeler kadar mevcut dünya sistemi içindeki bütün ilişki düzenini de altüst etmiştir.

Sadece İsrailli yetkililerin “bu operasyonla birlikte İsrail’in 60 yıllık planlarının bir gecede boşa çıkmış olduğu” yönündeki itiraflarına baksak bile bu operasyonla nasıl bir statükonun yıkılmış olduğunu en net biçimde görürüz.

Bu itiraf sadece 60 yıldır bölgede çizilmeye çalışılan yeni haritalarda, özellikle Kürt sorunu denilen huzursuzluğun arkasında birinci planda İsrail’in olduğunu söylemiyor. Aynı zamanda bu huzursuzluğun beslenmesinde, desteklenmesinde bilhassa ABD olmak üzere bütün AB ülkelerinin de bir İsrail planının arkasına takılıp gitmiş olduklarını da gösteriyor.

Irak’ın Kuzeyinde Türkiye sınırında yıllarca Türkiye’nin de onayıyla konuşlandırılan Çekiç Güç’ün PKK’ya olan desteği sır olmaktan çıkmıştı, buna rağmen zamanın siyasileri ABD’nin kendi ülkelerini tehdit eden teröre destek verdiğini görmezden gelmek durumunda kalıyorlardı. Kimler, bir büyük planın işlemesi için nasıl ve neyle bağlanıyordu? Bugün çok daha iyi anlaşılıyor.

Kürtleri gerçekten de bu ülke için bir sorun gibi görmeye, algılamaya, göstermeye çalışan bir devlet zihniyeti de işin içinde, üzerine düşen görevi yapıyor gibiydi. Türkiye’nin asli bir unsuru olan Kürtler bu ülkenin nasıl bir sorunu olabilir sorusunu soruncaya kadar Kürtlerin yeni nesillerinin önemli bir kısmı duygusal olarak bu ülkeden koparılmıştı bile. Devlet dayağını yiyen Kürtler ABD’nin, AB’nin ve dolayısıyla İsrail’in sinsi ve sahtekar şefkatine sığınıyorlardı. O büyük 60 yıllık planın tamamına erdirilmesi için bu roller oynanmalıydı.

Türkiye bu oyunu bozmaya aslında bu son operasyonla başlamadı. Kürt sorununu çözmeye başlayınca bu oyunu da bozmaya başlamış oldu. Kürt sorununu çözünce, Kürtçe konuşmaya, yayına, eğitime, kimliğe yönelik yasakları kaldırıp, Kürtlerin kendilerini bu ülkenin kopmaz bir parçası olarak hissettirmeye başlayınca oyunu da büyük ölçüde bozmaya başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 219 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar