Trump, ABD’de bir yalnız kovboy

Trump’ın 19 Aralık’ta ABD askerlerini Suriye’den çekme kararını twitter üzerinden duyurması üzerine Suriye’de başlayan süreç şu ana kadarki haliyle ABD’nin kendi içindeki...

Trump’ın 19 Aralık’ta ABD askerlerini Suriye’den çekme kararını twitter üzerinden duyurması üzerine Suriye’de başlayan süreç şu ana kadarki haliyle ABD’nin kendi içindeki dağınıklığı, kararsızlığı ve karar alıcıların birbirleriyle uyumsuzluğunu ortaya çıkardı.

Bütün bu taraflar bu birbiriyle kavgalı görüntüyü dünyaya yeni, hesaplanmış ve planlanmış bir amaç için kasıtlı olarak vermeye çalışıyor değillerse (ki bu, üst-komploculuk için her zaman sığınılabilecek bir senaryodur) bir süper güç olarak ABD için içler acısı bir manzaradır.

Trump’ın çekilme kararına Pentagon da, CIA de karşı çıkmıştı. Yetmemiş, kendi partisinin senatörleri, ABD’nin DAEŞ terörüyle mücadelesindeki müttefiklerini (yani JPG unsurarını) Türkiye’ye karşı savunmasız bırakacağı gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Bu da yetmedi, İsrail bu çekilmenin sadece İran’ın işine yarayacağını söyleyerek eleştirmişti. Tabi SA ve BAE de bu konudaki muhalefetlerini oluşacak boşluğu doldurmaya talip olarak göstermişlerdi.

Bütün bu süreçte aslında Trump ABD halkının önemli bir kesiminde ciddi bir beklenti konusu haline gelmiş olan Suriye’den, hatta gerekirse bütün Ortadoğu’dan askerlerini çekme kararında bütün diğer siyaset aktörleri tarafından yalnız bırakılmış oldu. Hani neredeyse o şimdi bir yalnız adam, bir yalnız kovboy.

Kim ne derse desin, ABD’nin Suriye’de, askeri varlığı ve bugünkü faaliyetleri ABD halkının ve devletinin çıkarlarına aykırıdır. Sadece Suriye’de değil, bütün Ortadoğu’da bugünkü ABD politikalarının ABD’ye hiçbir faydası yok, çokça zararı var. ABD, bugünkü politika biçimiyle geleceğe hiçbir olumlu değer ekmiyor ve bu da onun düşüşüne yol açıyor.

Sadece İsrail güvenliğine ve siyonizmine yatırım yapan ABD’nin uzun vadede Ortadoğu’da kazanma şansı yok. Esasen siyonizmin sonunda İsrail de kaybetmeye ve yanında duran herkesi kaybettirmeye mahkumdur. Çünkü Siyonizm suya yokuş tırmandırmaya çalışan, tarihin ve dünyanın gerçeklerine ters, bağnaz bir ideoloji.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 242 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 468 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar