Suriye’de Türkiye ayarı: Suriye Suriyelilerindir!

Trump’ın ABD askerlerini Suriye’den çekme kararı aslında baştan beri ilan etmiş olduğu kendi siyaseti ile tutarlı bir adımdı. Trump seçim kampanyasından beri ABD’nin Suriye’de veya genel olarak...

Trump’ın ABD askerlerini Suriye’den çekme kararı aslında baştan beri ilan etmiş olduğu kendi siyaseti ile tutarlı bir adımdı. Trump seçim kampanyasından beri ABD’nin Suriye’de veya genel olarak Ortadoğu’da ne işinin olduğunu soruyor ve bu sorusu kendi seçmenlerince makul karşılanıyordu. Ancak Trump’ı bu adımı atmaya bu zamanlamayla ikna ederek ona bu kararı aldıranın Türkiye olduğu çok açık. Bunu bizzat kendisi de ifade etti.

Türkiye uzun süredir Münbiç’teki ABD varlığının veya faaliyetlerinin NATO ortağı olarak Türkiye’yi tehdit eden boyutlarını ısrarla vurguluyordu. ABD’nin Suriye’ye gelirken ilan ettiği gerekçelerle geldikten sonraki faaliyetlerinin alakası kısa sürede tamamen koptu. Suriye’de insani bir trajedi var diye geldi ama gelişiyle birlikte hatta bizzat kendisinin katkıda bulunduğu trajedinin boyutu daha da arttı.

Kendi halkının acımasız katili olan Esad’a karşı insanları korumaktı amaç. Oysa ABD birlikleri geldikten sonra bizzat Esad’ın oluşumuna önemli katkısı olduğu çok açık olan DEAŞ diye bir örgütle mücadele öncelik kazandı.

En iyi ihtimalle ABD, devirmek için geldiği Esad’ın önüne sürdüğü DEAŞ ile oyalanmaya başladı. Kuşkusuz bu senaryo ABD’yi çok saf bir aktör yerine koymayı gerektiriyor ki, durum bu kadar basit değil. Bugün ABD askerinin Münbiç’ten çekilmesiyle birlikte rejim askerlerinin oraya girmeye başladıklarını duyurmakta gecikmemeleri, aralarındaki ilişkinin örtük boyutlarını bize tekrar gösteriyor. Üstelik ABD’nin DEAŞ’la mücadele adına nüfusunun tamamı Araplardan oluşan Münbiç’teki sınırımıza eğitip-silahla donatıp yerleştirdiği YPG-PYD unsurlarının ABD çekildikten sonraki tek mümkün misyonlarının bölgeyi rejime teslim etmekten başka bir şey olmadığı da anlaşılıyor.

PYD-YPG’nin ABD’nin gidişine karşı sığınacak bir liman aramalarına gerek yokmuş. Zaten baştan beri rejimle hiçbir sorunları olmadı. Rejimin katliamlarına karşı Suriye halkının yanında yer almak, Suriye halkıyla bir dayanışma sergilemek yerine rejimin bekası için oldukça stratejik konumlar aldı.

YPG-PYD’nin tek başına varlığı elbette bulunduğu yerlerde rejimi korumaya yetmezdi. ABD’nin DEAŞ’la mücadele bahanesiyle PYD’ye verdiği destek aslında bu açıdan rejime verilen destek yerine geçmiş oldu. Şimdi ABD’nin aradan çıkmasıyla birlikte rejim-PYD ittifakının gerek Münbiç’te gerek Suriye’nin diğer taraflarında kendilerine özgü danslarını sergileyeceklerini bekleyebiliriz. Şimdilik bu dansın bayrak dikme-indirme faslını izliyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar