Suriye trajedisi kaç “soykırım” yapar?

Suriye'de insan hayatına, onuruna, haysiyetine kast eden şiddet bir süre sonra istatistiklere konu olacak şekilde artmış, tek tek her insanın maruz kaldığı ve her biri yeterince insanlık suçu barındıran şiddet giderek...

Suriye'de insan hayatına, onuruna, haysiyetine kast eden şiddet bir süre sonra istatistiklere konu olacak şekilde artmış, tek tek her insanın maruz kaldığı ve her biri yeterince insanlık suçu barındıran şiddet giderek sayıların büyüklüğü içinde görünmez hale gelmiş durumda. O kadar ki, artık sayıların da bir önemi kalmamış gibi. 
Suriye'de rejime karşı protesto hareketlerinin kanla bastırılmaya başlandığı 2011 Mart ayından beri kaç kişi öldü, kaç kişi yerinden yurdundan oldu? Kaç zaman önceydi, bu sayı 400 bini geçmişti. Şimdi sayı kaça ulaştı, bunu önemseyen var mı dünyada?
Muhalifler son zamanlarda aralarında sağladıkları birlik sonucunda çok etkili çıkışlar yapmaya başladı. Bunun neticesinde yakın zamanda İdlib'i ve rejimin kontrolündeki bir çok yeri ele geçirdiler. Şimdi Haleb'i zorluyorlar. Lakin bu arada hakimiyet sağladıkları yerlere hemen rejimin hava saldırıları başlıyor ve bu saldırılarda uluslararası savaş hukukunca savaş suçu sayılan bombalar atılıyor. Varil bombaları çoluk çocuk, sivil ayırt etmeden düştüğü yerlerde korkunç ölümlere ve tahribatlara yol açıyor. 
Daha dün Halep ve İdlib'de savaşlarda bile kullanılması yasak olan varil ve klor bombaları atılması sonucunda onlarca çocuk hayatını kaybetti. Bu türden bombalamalar neticesinde her gün onlarca, yüzlerce sivil insan hayatını kaybediyor. Suriye'deki savaşın bilançosu artık bir milyon ölüm ve on milyonun üstünde insanın yerinden yurdundan kopuşuyla ifade edilebilir, sayısal olarak. Bu, Ermenilere yapıldığı söylenen cinsten kaç tane Soykırım eder? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 235 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 467 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar