Soğuk Savaş mı dediniz?

Rusya'nın Suriye'de geliştirdiği politikalar ve küresel ölçekte Soğuk Savaş sonrasında yeniden kazandığı pozisyon üzerine yazılarım dolayısıyla sevgili dostum Erol Göka, herkesin zihnindeki bir soruyu...

Rusya'nın Suriye'de geliştirdiği politikalar ve küresel ölçekte Soğuk Savaş sonrasında yeniden kazandığı pozisyon üzerine yazılarım dolayısıyla sevgili dostum Erol Göka, herkesin zihnindeki bir soruyu yöneltti: Yeniden Soğuk Savaş mı?

Aslında son yayınlanan yazımda da uluslararası sistemin genel görünümünün gitgide 19. Yüzyıl dünyasının görünümüne benzemeye başladığından Sykes-Picot örneği üzerinden bahsetmeye çalışmıştım. Bugün bunu biraz daha ayrıntılandıralım.
Soğuk Savaş terimini tarihte ilk defa ortaya atan yaşadığı dönemdeki Hıristiyan-Müslüman çatışmasını kaleme alan 14.yy İspanyol yazarı Don Juan Manuel'dir. Algeciras'ın 1344'te Araplardan alınması için yapılan sefere katılmış olan Juan Manuel Kastilya Kraliyet ailesinin bir mensubudur ve Soğuk Savaş ibaresi bilge bir Hıristiyanın, Müslüman düşmana karşı savaşın nasıl yürütüleceği konusunda genç bir prense önerilerde bulunduğu bir diyalogda geçmektedir. Sıcak çatışmaya dönüşmeyen düşmanlıklar için kavramı kullanan Juan Manuel Soğuk ve Sıcak Savaşların birçok şeyin yanı sıra birbirlerinden sona eriş biçimleriyle de ayrıştıklarını iddia etmektedir. Juan Manuel'e göre son derece çetin ve sıcak olan savaş ya ölümle ya barışla sonuçlanırken soğuk savaş taraflara ne barış getirmekte ne de onur kazandırmaktadır. 20.yüzyılda tecrübe edilen Soğuk Savaş da bir ölçüde kavramın bu sıcak çatışmaya dönüşmeyen anlamıyla biçimlenmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 18 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 423 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 229 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 276 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar