Silahların gölgesinde: HDP’dir, ne yapsa yeridir

Batı'da bir çok ilde HDP'lilerin bazı siyasi faaliyetlerini yapmakta zorlandıkları ile ilgili haberler veya gelişmeler üzerine “nöbetçi aydınlar” malum insan hakları ve demokrasi reflekslerini sergilemiş, bir bildiri...

Batı'da bir çok ilde HDP'lilerin bazı siyasi faaliyetlerini yapmakta zorlandıkları ile ilgili haberler veya gelişmeler üzerine “nöbetçi aydınlar” malum insan hakları ve demokrasi reflekslerini sergilemiş, bir bildiri yayımlamış. Güzel, itirazımız olamaz. Türkiye'de her siyasi fikrin ülkenin her bölgesinde ifade edilebilir olması lazım. Buna yönelik hiç bir engelleme hiç bir baskı kabul edilemez. 

Hele seçim şartlarında taraflar arasında hukuk ve demokrasi normlarının yanısıra ve bunun ötesinde bir de centilmenlik anlaşması da olması lazım. Neticede siyasi rekabet yapılıyor. Ülkenin nasıl yönetileceğiyle ilgili siyasi bir tartışmada taraflar en iyi olduklarını ispatlamak için halka gidiyor. Halkın oyunu kapmak için birbirleriyle vahşice kapışmaları, arada halkın oyunu ikna yoluyla değil baskı yoluyla kapmaya çalışmaları işin tabiatını bozar. O yüzden baştan itibaren ilkeyi tutarlı bir biçimde koymak gerekiyor. Hangi siyasi partiye hangi amaçla olursa olsun yapılan her saldırı demokrasiye bir saldırıdır. Kınıyoruz. Yine o yüzden, HDP'ye Adana ve Mersin'de yapılan saldırıları hiç tereddüt etmeden duyduğumuz anda nefretle kınadık, kınamaz dendi bize, iktidarsınız madem faillerini bulmanız lazım dediler. Olayın failleri iki gün geçmeden ortaya çıkarıldı, ama hiç kimsede en ufak bir mahcubiyet ifadesi belirmedi. HDP'ye saldıranlar, PKK'nın kardeş kuruluşu, faaliyet tarzı itibariyle tam bir entrika kurgusu üzerinden çalışan bir DHKP-C militanı çıktı. Böyle bir saldırıyla neyi hedeflediğini anlamak hiç de anlaşılmaz ve açıklanamaz bir durum değil.

HDP'nin bazı illerde yaşadığı zorlukların bu aralar demokratik duyarlılıkları harekete geçirmesini anlıyoruz da, aynı HDP'nin başka bazı illerde başka partilere yaşattığı zorluklar, ne zorluğu, basbayağı terör, neden hiç bir demokratik duyarlılığın konusu olmuyor acaba? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 235 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 467 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar