Mısır’da seçim mi oldu? Bu sessizlik neyin alameti?

Mısır’da geçtiğimiz hafta sonunda, 16-18 Mart tarihinde bir seçim oldu. Oldu olmasına ama bu seçime dair ne bizim medyamızda ne de dünya medyasında kayda değer hiçbir haber okumadık. Seçim olduysa oy...

Mısır’da geçtiğimiz hafta sonunda, 16-18 Mart tarihinde bir seçim oldu. Oldu olmasına ama bu seçime dair ne bizim medyamızda ne de dünya medyasında kayda değer hiçbir haber okumadık. Seçim olduysa oy sayımları yapıldı mı? Sonuçları ne oldu? Katılım oranı ne ölçüde gerçekleşti? Buna dair Türkiye medyasında hiçbir haber okuyamadık ama dünya medyasında da yaptığım taramalarda küçük bir haber olarak bile seçim sonuçlarına dair henüz bir analize veya habere rastlamadım.

Oysa seçim gerçekleşti ve beklendiği gibi Sisi, darbe ile ele geçirmiş olduğu iktidarın yakınına bile hiç kimseyi yaklaştırmadan “şimdilik” bir dört yıllığına daha iktidarını resmileştirdi. Demokrasiden soranlara gösterebileceği kapı gibi bir seçim sonucu olacak. Ki, zaten ona kimse demokrasiden sormayacaktır.

Onu destekleyen demokratik ülkeler Mısır’da demokrasiyi son derece gereksiz hatta tehlikeli bir fantezi olarak görüyorlar. Onu finanse eden ve her aşamada onu destekleyen, onunla bir ittifak ekseni kurmuş olan Körfez ülkeleri ise zaten aynı tarzı siyaset hattındalar.

Aslında seçime giderken, daha ilk aşamada, yani aday olma aşamasında, bütün adayların veya aday olma ihtimali olanların hepsinin tutuklanmak suretiyle seçimin sonucu garanti, tamamen göstermelik bir demokrasiyle ve dünya aklıyla dalga geçmeye dönüşmesi sağlanmıştı.

Seçimlerde adaylığını ilk açıklayan Ahmet Şefik Dubai merkezli bir entrika ile geri çekilmeye zorlandıktan sonra normal bir seçimde kazanmasına kesin gözüyle bakılan eski Genel Kurmay Başkanı Sami Annan adaylığını lan ettikten bir gün sonra tutuklandı. Hemen sonra eski Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Hişam Cenine aday olarak telaffuz edilmeye başlandıktan sonra bıçaklı saldırıya maruz kaldı. O da bu saldırıdan dolayı güvenlik güçlerini sorumlu tuttuğu için tutuklandı. Sonra aday olma ihtimali olan ve olduğu taktirde bu ortamda yine kazanma ihtimali kesinleşen Ebulfütuh Abdulmünim AlJazeerada Sisi’yi eleştirdiği için tutuklandı.

Böylece geriye Sisi’ye karşı hiçbir aday kalmayınca, bizzat Sisi tarafından aday sürecinin kapanmasına 5 dakika kala Musa Mustafa Musa isminde, ismini kimsenin daha önce duymamış olduğu birine adaylık müracaatı yaptırıldı, dostlar seçimde görsün diye.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 265 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 356 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 400 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 106 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar