Mısır üzerinde dolaşan Seyyid Kutub hayaleti

Mısır tarihinin demokratik seçimlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'ye karşı 2013 yılında gerçekleştirilen hükümet darbesinin ardından yaklaşık iki yıl geçti. Bu süre...

Mısır tarihinin demokratik seçimlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'ye karşı 2013 yılında gerçekleştirilen hükümet darbesinin ardından yaklaşık iki yıl geçti. Bu süre zarfında darbeci General Abdülfettah Sisi iktidarının meşruiyet bunalımını aşabilmek için bir terör rejimi kurdu, katliamlar gerçekleştirdi, ülkeyi Hüsnü Mübarek, Cemal Abdülnasır günlerine geri döndürdü. 
Son olarak Kahire Ceza Mahkemesi “casusluk” ve “hapishaneler baskını” davalarında seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişinin idam edilmesine dair Mısır Müftüsüne görüşünü sordu. Henüz kesinleşmiş bir karar yok. Mısır yasalarına göre mahkeme nihaî kararı vermeden önce verilmesi düşünülen cezayı Mısır Müftüsüne sormak mecburiyetinde. Nihaî kararın 2 Haziran'da açıklanması bekleniyor.
Darbe yönetimi daha önce de Müslüman Kardeşler'in önderlerinden M. Bedii hakkında ve onlarca Müslüman Kardeşler mensubu hakkında idam kararı vermişti ancak şimdiye kadar bu kararlar uygulanmadı. Özellikle Bedii'ye yönelik dört idam kararı olmasına rağmen bunların uygulanmaması dikkat çekici bulunuyor. Mısır'ı takip eden araştırmacılar zaten bir meşruiyet bunalımı yaşayan darbe hükümetinin Bedii'nin idamıyla yeni bir Hasan el Benna ya da Seyyid Kutup hayaletiyle karşılaşmaktan endişe ettiği için idam kararlarını uygulamadığını düşünüyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar