Kürtlerin iradesini doğru anlamak

Seçim sonuçlarından bence en acele çıkarılan ve genel kabul görmeye yüz tutmuş yanlış sonuçlar Kürtlerin tutumu ile ilgili yorumlardır. Bir defa Kürtlerin AK Parti'ye oy vermemiş olduğu veya...

Seçim sonuçlarından bence en acele çıkarılan ve genel kabul görmeye yüz tutmuş yanlış sonuçlar Kürtlerin tutumu ile ilgili yorumlardır. Bir defa Kürtlerin AK Parti'ye oy vermemiş olduğu veya tamamının HDP'ye oy vermiş olduğu doğru değildir. Kürtlerin önemli bir kısmının mevcut dağılımda bile AK Parti'ye oy vermiş olduğu görülüyor. Bana Kürt kardeşlerimizden gelen sayısız mesaj, bu genellemeci söylemlerin ne kadar büyük bir rahatsızlığa yol açtığını gösteriyor.
Tam da bu yüzden, önceki yazımda AK Parti'ye oy vermemiş olan Kürtlerin önemli bir kısmının neden vermedikleri değil neden veremediklerini sormanın daha doğru olduğunu söylemiştim. Bölgede silahların gölgesinde ortaya çıkan oy dağılımı asla Kürt iradesinin sağlıklı bir yansıması olmamıştır.
Ne yazık ki, HDP kendi üzerindeki baraj baskısını seçmenlere katlanılması güç faşizan baskılar olarak yansıttı ve istediği sonucu bu yolla aldı. Bu faşizan baskıları bu bölgede yaşayan insanların sayısız ifadeleri, vakaları mevcut. Bunlardan bir tanesi bile başka bir parti lehine yapılmış olsa o partiler hakkında bir ulusal ve uluslararası kampanyanın başlaması mukadder olurdu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 265 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 356 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 400 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 106 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar