Koalisyon ve siyaset

7 Haziran seçim sonuçlarının halk tarafından siyasi partilere koalisyon mesajı vermiş olduğu şeklinde yorumlanıyor. Bu yorum halihazırda siyaset için genel geçerlilik kazanmış bir mesaj.Ama işin aslında...

7 Haziran seçim sonuçlarının halk tarafından siyasi partilere koalisyon mesajı vermiş olduğu şeklinde yorumlanıyor. Bu yorum halihazırda siyaset için genel geçerlilik kazanmış bir mesaj.
Ama işin aslında “koalisyon ister misiniz?" diye sorulduğunda büyük ihtimalle aynı halkın çok daha net bir biçimde “hayır" cevabı vereceğinden de kimsenin kuşkusu yok.
Yani seçim sonuçlarından çıkan tablo ile daha net bir şekilde sorulduğunda halkın verebileceği cevap arasında açık bir fark var.
Koalisyon hükümetlerinin Türkiye'nin geçmişinde nelere yol açmış olduğu ve ülkeyi nasıl yönetilemez hale getirdiğine dair travma etkisine sahip bir hafıza var. Buna mukabil ülkenin son derece kötü bir koalisyonlar tecrübesinden sonra yaşadığı AK Parti'nin tek başına hükümetleri döneminde yaşadığı istikrarlı büyüme, kalkınma ve demokratikleşmeye dair de daha genel geçer bir değerlendirme var.
AK Parti'nin oy kaybına rağmen aldığı yüzde 41'lik oy, halkın o tecrübeyi toplamda takdir edişinin bir ifadesidir. Belki çok değinildi ama tekrarlamakta fayda var. Bu oy 13 sene önce 3 kasım 2002 tarihinde bu partiyi tek başına ve 364 sandalye ile iktidara getiren oydan yüzde 6.5 daha fazladır. Üç iktidar dönemine rağmen oyların bu nispi istikrarı sürdürmüş olması bile AK Parti'nin tek başına iktidarına açılan kredinin bir ifadesidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 224 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar