Kimi üzmek, kimi sevindirmek istersiniz?

Yarın Allah izin verirse Türkiye tarihinin kader seçimlerinden birini daha icra etmiş olacağız. Her seçim için “bu seferki başka” türünden ifadeler kullanılır. Doğrusu Türkiye’de her seçim...

Yarın Allah izin verirse Türkiye tarihinin kader seçimlerinden birini daha icra etmiş olacağız. Her seçim için “bu seferki başka” türünden ifadeler kullanılır. Doğrusu Türkiye’de her seçim ayrıca önemlidir. Neticede dünyanın en önemli ülkelerinden birinin başına geçecek yöneticilerin seçildiği hiçbir seçim önemsiz olamaz. Türkiye Avrupa ülkelerinden, Latin Amerika, Ortadoğu veya Orta Asya ülkelerinden herhangi biri gibi değil.

Türkiye bugün mevcut dünya düzenine karşı tezi olan, bu tezi yüksek sesle dillendiren ve alternatif önerebilen tek ülke. Belki bu ülkelerin her biri kendilerine mevcut dünya düzeni tarafından biçilmiş bir rolün sınırlarında oynadıkları için ülkelerinin başına kimin gelip kimin gittiğinin pek bir önemi yok. O yüzden oralarda seçimler çok fazla şey değiştirmiyor. Oralarda bir seçimi etkilemek için de nadiren başka bir ülkeden müdahele olabiliyor.

Oysa Türkiye’de kimin işbaşına geldiği çok önemli, o yüzden seçimler sadece Türkiye’nin seçimleri değil, dış güçlerin de bir seçimi oluyor. Seçimlere sadece Türkiye vatandaşı seçmenler dahil olmuyor, bir çok harici ve dahili güç odağı da dahil oluyor.

Türkiye, dünya düzeninin mevcut haliyle yürüyüp gitmesi için bir çok denklemin merkezinde bir ülke ve kendi iç sosyolojik, tarihi, manevi kimliğiyle her zaman mevcut düzenin kodamanları için rahatsız edici potansiyelleri var.

Bugün Türkiye Erdoğan liderliğinde “dünya beşten büyüktür” diyerek bastırılmış, ezilmiş, sömürülmüş dünyaya yeniden hayat veriyor, onun dertlerini ve itirazlarını dillendiriyor.

Üstelik bunu kaba bir ideolojik hamasetle yapmıyor. Fiilen kendi içinde ortaya koyduğu kalkınmayla bir model oluşturuyor ve bu haliyle sözümona “kalkınmacı” küresel güçleri memnun etmek yerine onların karın ağrılarını harekete geçiriyor. Böyle bir kalkınma modelinin; kendi halkıyla, tarihiyle barışık, demokratik bir modelin Türkiye’de başarılı olmasından memnun olmuyor, rahatsız oluyorlar. O yüzden Türkiye’deki seçimler çok önemli oluyor onlar için. Erdoğan yönetimindeki Türkiye’yi durdurmak için başvurabilecekleri bütün araçları kullanmaktan geri durmuyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 234 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 467 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar