Kılavuzu Sisi olan Trump ABD’yi nereye sürükler?

Kendi ülkesini ve halkını silahlı kuvvetleriyle rehin almış bulunan darbeci Sisi’nin kendisine Mısır halkına fiilen 1930 yılına kadar başkan olma yolunu açan anayasa değişikliği hiçbir sürpriz...

Kendi ülkesini ve halkını silahlı kuvvetleriyle rehin almış bulunan darbeci Sisi’nin kendisine Mısır halkına fiilen 1930 yılına kadar başkan olma yolunu açan anayasa değişikliği hiçbir sürpriz yaşanmadan tamamlandı. Hiçbir seçmen veri tabanının bulunmadığı, son derece düşük bir katılımla gerçekleşen göstermelik referandumda herhangi bir muhalif sesin çıkma ihtimali ve imkanı yoktu zaten.

Silahın, sadece silahın gücüyle ayakta duran bu diktatör son başkanlık seçimlerinde kendisine karşı aday olan herkesi, yetmedi, aklından aday olma fikri geçiren herkesi, yetmedi, birilerinin aday olma ihtimalini dillendirdiği herkesi, tutuklayıp hapse attı.

Bunlar arasında Mübarek döneminin Genelkurmay Başkanı Sami Annan da vardı, eski Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Hişam Cenine de vardı, yine Mursi’ye karşı başkan adayı olarak gerçek bir seçimde yüzde 48 oy alan Ahmet Şefik de vardı. Bunların hiç birisi sözümona “İhvancı” değil. Sadece gerçek bir seçimde, veya Sisi ile tek başına girecekleri herhangi bir seçimde, hepsi de kazanmaları kesin olabilecek isimlerdi. Tutuklanmalarının veya saf dışı bırakılmalarının tek sebebi Sisi’ye karşı aday olmaları, olma ihtimali bulunmaları veya birilerinin onları öyle görmeleriydi.

Şimdi Sisi, kendi diktatörlüğünün yolundaki bütün engelleri kaldırmış, dostlar demokrasi yolunda görsün, anayasal zemini de tesis etmiş olarak Mısır’ın bundan sonraki 12 senesini de yönetmeyi kendine göre garanti altına almış durumda. Tabi 12 sene sonrası için Allah kerim. O gün gelip çattığında Sisi hala hayatta ise, Mısır’da başka bir gelişme olmamışsa bir 25 yıl daha iktidarda kalmanın düzenlemesini yapmayı o zaman düşünecektir.

Tabi kendine göre yaptığı bu hesap Mısır’ın gerçeklerine ne kadar uyacaktır? Son derece dinamik, yüz milyonun üstünde ve yüksek artış oranına sahip genç bir nüfusu olan Mısır halkı Sisi’yi sonuna kadar taşıyacak mı? Dahası, Sisi şu ana kadar yasaların veya anayasanın kendisine tanıdığı haklarla mı darbesini yaptı, halkından binlercesini katletti, yüz binin üstünde nisanı ağır işkence şartlarında zindanlarda tutuyor? Sisi gibiler için Anayasa dediğin nedir ki? Formalite bir dokümandan başka ne değeri var onun için?

Sırtını ABD’nin bugünkü başkanı Trump’a dayadıktan sonra, onun verdiği cüretkarlıkla Ortadoğu’da kim anayasaya ihtiyaç duyar ki? Ona ödenen haraçta bir eksilme olmadıktan sonra herkes her tür yasanın veya anayasanın üstünde olabilir, istediği kadar insanı katledebilir, istediği kadar insan hakkı ihlali yapabilir. ABD belli fiyat tarifeleri karşılığında Ortadoğu’da her tür pisliğin, her tür katliamın ve hukuksuzluğun hamisi olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 122 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 265 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 357 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar