İlerleyemeyen AB’nin Türkiye raporu

Avrupa Birliği Türkiye'nin İlerleme Raporunu açıklandı. Türkiye ve Avrupa Birliği diğer üye ülkelerin adaylık süreçlerinde izlediğinden oldukça farklı ve özel ilişkilere sahip. AB'nin üyelik...

Avrupa Birliği Türkiye'nin İlerleme Raporunu açıklandı. Türkiye ve Avrupa Birliği diğer üye ülkelerin adaylık süreçlerinde izlediğinden oldukça farklı ve özel ilişkilere sahip. AB'nin üyelik müzakereleri sürecinde birden fazla Katılım Ortaklığı Belgesi ortaya koyduğu tek ülke Türkiye.
Bu durumun Türkiye'den kaynaklanan boyutları elbette ki vardır. Ancak Türkiye'nin başta Ortak Pazar'a sonra AB'ne katılması konusunda Avrupalıların yaşadıkları kafa karışıklığının, Türkiye'ye dönük kanaatlerinin netleşmemiş olmasının etkisi çok daha belirgin gibi gözüküyor.
Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinin tarihi Avrupa'nın kendini Avrupa olarak tesmiye ettiği dönemler kadar eski. Görece daha yakın zamanlarda ise, kabaca 1856 Paris Anlaşması'ndan itibaren Türkiye'nin Avrupa Devletler Topluluğu'nun bir üyesi kabul edildiği söylenebilir. Ancak Avrupa Devletler Topluluğu'nun yine kabaca 18. yüzyıldan itibaren Türkiye'ye dönük kanaatlerinin oldukça değişken olduğu da gözlenmektedir. Bugün AB kurumlarından ve AB yetkililerinden Türkiye'nin AB üyeliği üzerine yapılan açıklamaların hala böyle bir tarihsel hafızadan beslendiği söylenebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 235 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 467 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar