Durum fotoğrafa yansıyandan çok daha karmaşık

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Yasin Aktay'ın bugünkü (21.09.2022)''Durum fotoğrafa yansıyandan çok daha karmaşık'' başlıklı yazısı.

Özbekistan’da toplanan Şangay İşbirliği Örgütü’nün son zirvesinden yansıyan fotoğraf hakkındaki yorumlar Örgüt hakkındaki daha gerçekçi değerlendirmeleri çok geride bıraktı. Türkiye’nin bu Örgüt’e olan meyli veya bu örgütle olan ilişkileri elbette sadece bu fotoğrafın kadrajına sığmaktan çok daha karmaşık, çok daha çetrefilli.

Öncelikle görmeliyiz ki, karede Cumhurbaşkanının diğer dünya liderleriyle olan diyalogu ve fotoğrafa yansıyan beden dilinin söyledikleri aslında Şangay’da halihazırda fiili etkinliğinin çok ilerisinde. Bir karedeki görüntüden hareketle Türkiye’nin oradaki bütün ülke liderlerine istediğini kabul ettirebilecek durumda olduğunu söylemek tabii ki mümkün değil.

Orada olabildiğince mütevazi ve alçak koltuğunda oturan Rusya lideri ile bütün diyaloglara ve iyi ilişkilere rağmen, Suriye sahasında rejimle birlikte uygulamakta olduğu katliamlar konusunda, insanlık lehine bile kendisinden bir taviz koparmak mümkün olmuyor. Suriye’de bildiğini okuyor ve Türkiye her alanda bundan oldukça mustarip.

Türkiye Rusya’nın Kırım’ı ilhakını baştan beri reddediyor ve bunu her zeminde hem yüzüne vuruyor hem de bu işgalin sonlandırılmasını talep ediyor. Aynı şekilde Türkiye Ukrayna’ya saldırısını ve işgalini de reddediyor ve bu konuda Batı blokuyla aynı siyaseti takip etmese de aynı blokta yer alıyor.

O mecliste oturan İran Cumhurbaşkanı ile de Suriye sahasında aynı ihtilaflarımız devam ederken üstüne bir de Ermeni işgalinin sonlandırıldığı Karabağ’da Ermenilere açık ettiği destek, Lübnan, Irak ve Yemen’de sürdürdüğü mezhepçi politikaların yarattığı ciddi istikrarsızlıkla ilgili ihtilaflarımız var.

Meclisin en demokratik ülkesi Hindistan’ın Müslümanlara yönelik gittikçe artan ırkçı ve ayırımcı politikaları ile Türklere yönelik zulümleri ayyuka çıkmış Çin’in liderinin bulunduğu o meclisi sadece o fotoğraf karesine indirgemeyi kimse düşünemez elbette.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 219 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 268 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 358 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar