Batılı Müslümanların selamı ve mesajı

WASHINGTON DC. Yanıbaşımızda Suriye'de Rusya'nın ABD'nin başını çektiği ittifakın adeta gözetimi altında işgalini adım adım tamamladığı günlerdeyiz. Haleb'e karşı ağır Rus...

WASHINGTON DC. Yanıbaşımızda Suriye'de Rusya'nın ABD'nin başını çektiği ittifakın adeta gözetimi altında işgalini adım adım tamamladığı günlerdeyiz. Haleb'e karşı ağır Rus bombardımanı altında PYD ve rejim güçleri Halep'teki mazlum Suriye halkının nefes alabildiği nadir alanları da yaşanmaz hale getirmekle, bu bölgeyi muhaliflerden tamamen arındırarak işgal etmekle meşgul. Bu adımın hem NATO üyesi hem de ABD'nin müttefiki Türkiye için ne kadar ağır bir maliyet üreteceği tasavvur bile edilemez.

Dünya hem Rusya'ya hem de cani Suriye rejimine karşı bu kadar lakayt kalan ABD'nin Rusya ile gizli bir anlaşma içinde olma ihtimalini bile konuşuyor. Daha önce de bu köşede yazmıştık. ABD'nin Obama yönetiminin pasif tutumu Rusya'ya büyük cesaret veriyor ve ABD'nin boşalttığı bütün alanları başta ufak testlerle almadığı tepkilerden daha da cesaret alarak dolduruyor Rusya.

Bu pasifizmin ABD'nin Rusya ile danışıklı veya planlı bir tercihi mi olduğu yoksa tamamen Obama'nın kendine özgü pasifizminden mi kaynaklandığını herkes tartışadursun, ABD'de Obama sonrası görevi devralacak başkanın seçimi için ortalık iyice kızışmış durumda. Bunu bugünlerde yoğun bir başkanlık tartışması içinden geçmekte olan ABD'den anlamanın daha kolay olduğunu da sanmıyorum, çünkü ABD kamuoyunun gündeminde Suriye neredeyse hiç yok.

Bugünlerde ABD başkanlık yarışının ilk büyük karşılaşmalarının heyecanlarını ve kampanya hareketlilikleri içinde başka hiç bir konuyla ilgilenecek durumda değil. Başkanlık için Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin aday adayları arasındaki yarışın ilk adımı genellikle Iowa'da yapılıyor. Geride bıraktığımız hafta içinde bu ilk seçimler her iki partinin kendi aday adayları arasında yapıldı. Demokrat Parti adayıHillary Clinton en yakın rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders'i çok küçük bir farkla geçti.

Bu galibiyet kuşkusuz önemli ama diğer eyaletlerde ve toplamda Clinton'a büyük bir rahatlık vermiyor. Buna mukabil bu ilk seçimin sonunda aday adaylarının sayısı fiilen ikiye düşmüş oldu. Cumhuriyetçi cephede ise ırkçı söylemleriyle ucuz prim yapmaya çalışan Donald Trump ise beklenmedik biçimde Ted Cruz'a ilk turda yenilmiş oldu. Bu cephede aday adaylarının sayısı ikiye düşmedi, yarış hala devam ediyor ve muhtemelen bu ikisini dışındaki üçüncü bir aday adayı ipi göğüsleyebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 235 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 467 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar