Arap Baharı ve Türkiye’de darbe ve devrim

Açıkçası, 17-25 Aralık darbe teşebbüsünü ve bu türden yargı-medya yoluyla yapılan darbeleri her zaman normal askeri darbelerden çok daha tehlikeli bulurum.

17-25 Aralık 2013’te Türkiye’de girişilen, bilahare 15 Temmuz’da yine başarısız kalan darbe denemesini sadece Türkiye’nin kendi iç tarihinde olup biten bir olay olarak göremeyiz. Elbette Türkiye’de altmışlı yılların ortalarından itibaren örgütlenmeye başlamış, kendi özel hedefleri, tarzı, dini anlayışı olan bir hareketin devletin ve toplumun bütün kademelerine sızarak, örgütlenerek biriktirdiği bir gücün, demokratik yollarla oluşmuş iktidarın tamamını ele geçirme denemelerine tanık oluyorduk. Bu darbe teşebbüslerinin faili olarak FETÖ’nün hikayesini Türkiye ile sınırlı bu seyri içerisinde okumak ve izlemek de mümkün. Ancak bu darbe teşebbüsleri ile eşzamanlı olarak bölgede cereyan eden olaylarla bir arada düşünüldüğünde kimin hangi rolde, kimlerle nasıl bir işbirliği içinde ne yapmaya çalıştığı çok daha iyi görülüyor.

Arap Baharı sömürgeye, Siyonist bir stratejiye ve istibdada dayalı yüzyıllık bir statükoyu çatırdatan, yıkmaya başlayan, sosyolojik kökleri olan bir süreçti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 242 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 468 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar