AK Parti’nin 15. yıl muhasebesi: Altyapı ve üstyapı dengesi

Siyasette hiçbir zaman başarmak istedikleriniz için sürtünmesiz, gerilimsiz, engelsiz, güllük gülistanlık bir ortam bulamazsınız. Hiç bir siyasi harekete ideallerine uygun bir toplum veya düzen oluşturabilmek için...

Siyasette hiçbir zaman başarmak istedikleriniz için sürtünmesiz, gerilimsiz, engelsiz, güllük gülistanlık bir ortam bulamazsınız. Hiç bir siyasi harekete ideallerine uygun bir toplum veya düzen oluşturabilmek için bir toplum teslim edildiği görülmüş değildir. Öyle kolay bir siyaset alanı yok. Siyaset özü itibariyle zordur.

Bir arada yaşayan herhangi iki insan bile çıkarlarının, dolayısıyla görüşlerinin de ayrışmaya başladığı, çoğu kez de çatıştığı bir alanı hemencecik açarlar. Hele ki toplum bir çıkarlar ihtilafı ve gerilim alanı olmak dolayısıyla hiçbir gruba katışıksız mutlak bir güç bırakmaz. En mutlak güce sahip olduğu sanılan iktidarlar bile toplumun çok az boyutlarına nüfuz edebiliyorlar. En ilginç nüfuz edilemeyen alanlar ise insanların bizzat kendi kurumları, takımları veya yol arkadaşlarıdır.

Tam karşıdaki muhaliflere karşı belli bir galebe çaldığınızı hissettiğiniz anda kendi saflarınızda bir direncin, bir uyumsuzluk veya hesapta olmayan gelişmelerin ortaya çıktığını görürsünüz. 

AK Parti 3 Kasım 2002 yılında iktidara geldiğinde karşısındaki direnç dolayısıyla uzunca bir süre iktidar pratiğini çatışarak ilerleyen bir tarzda ortaya koydu. Birçok kez yapmak istediklerini yapamadı, bir çok kez yapmak üzere yola çıktığı şeyi, günün sonunda revize ederek başka türlü yapmış oldu. Elbette yola çıkarken bir siyasi program ortaya koydu ve bu programın nicelik cinsinden birçoğunu fazlasıyla gerçekleştirdi. Özellikle kalkınma alanında yaptıkları bir zamana kadar hedeflerini bile aştı. 15 bin km duble yol hedefi ortaya koydu, bu hedefi zamanından önce yakaladı ve 20 bin km’ye kadar uzandı.

AK Parti, yola çıkarken işini bilen, dinamik ve yeterince ehil, kifayetli bir kadrosu vardı ama yolun kendisi de bu kadroya çok şey öğretti. Yolda öğrenilen ve edinilen yeni müktesebat kervana katıldı. Ulaşımda yol inşaatlarının, konutta TOKİ inşaatlarının sektörde ortaya koyduğu hareketlilik kısa sürede ciddi bir sosyolojik dönüşümün dinamiği haline geldi. Burada edinilen tecrübelerle yetişen girişimciler bugün dünyada Türkiye’yi inşaat alanında Çin’den sonra en büyük marka haline getirdi.

Karşısındaki derin iktidar gücünün ve ideolojik darbeci söylemlerin sıkıştırmasıyla birçok şeyi yolda derlemek durumunda kaldı AK Parti. Acelesi vardı. Daha iyi bir konut tipi geliştirmek ilk zamanlarda fazlasıyla lüks kalıyordu. Daha iyi bir insan tipini yetiştirmek için hesap yapmaya ve bunu uygulamaya ise iktidarının ancak son zamanlarında mezun olabildi. Onun yerine uzun süre sadece eğitimin altyapısına en ala yatırımları yapmakla yetindi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar