Afyon’dan Özyönetim dersleri

AK Parti bu yıl istişare ve değerlendirme toplantılarının 24.'sünü yapmak üzeri kurucuları, MKYK ana kademe, gençlik ve kadın kolları ve milletvekilleriyle birlikte Afyon'da toplandı. Bu seferki toplantıya daha...

AK Parti bu yıl istişare ve değerlendirme toplantılarının 24.'sünü yapmak üzeri kurucuları, MKYK ana kademe, gençlik ve kadın kolları ve milletvekilleriyle birlikte Afyon'da toplandı. Bu seferki toplantıya daha öncekinden farklı olarak özellikle doğu ve güneydoğu illerimizden bazılarının il ve ilçe yönetimleri de katıldı. Devam etmekte olan terör operasyonlarının durumunun ve muhtemel etkilerinin de önemli bir gündem maddesi olması dolayısıyla bu bölgelerimizden bu düzeydeki bir katılımın ayrı ve oldukça anlamlı bir katkısı oldu.

AK Parti kurulduğu günden beri her altı ayda bir yapılan bu toplantının sürekliliği istişarenin kurumsallaşmış olmasının en güçlü göstergesi. İki defadır Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında gerçekleşen bu toplantı aynı zamanda AK Parti camiasının büyük bir aile olarak kaynaşması ve ortak aklı yeniden üretmesinin önemli bir vesilesi oluyor.

Kapanış toplantısında Başbakan Davutoğlu'nun, özellikle Güneydoğu illerimizin HDP'li belediyelerinin gelir ve giderlerini idare etme tarzı üzerine verdiği bilgiler çok anlamlıydı. Öz-yönetim, demokratik özerklik gibi kavramları diline pelesenk eden, bu uğurda gencecik çocukları ölüm hendeklerine süren HDP'li belediyelerin öz-yönetim performansıyla ilgili çok aydınlatıcı verilerdi bunlar.
Örneğin bütün bu belediyelerin öz-gelirlerinin ortalama yüzde 90'ından fazlası merkezi yönetim tarafından karşılanıyor. Yani bu belediyeler bütün özerklik taleplerine karşılık kendi kaynaklarını üretemiyor. Üstelik kendilerine merkezden gelen bunca gelirlerinin çok azı yatırıma dönüşebilmekte, çoğunda yüzde 70-80'inden fazlası personel giderlerine ayrılmaktadır. Bu oran diğer bölgelerimizdeki oranlara kıyasla çok yüksek.

Aslına bakılırsa bu durum öz-yönetim konusunda iddialı görünen HDP için şapkayı önüne koyup düşünmesini gerektiren bir durum. Öz-yönetim diye bir kavramın lansmanını Türk siyasetine kazdıkları hendeklerle yapan HDP'nin bununla sadece PKK'nın hakimiyeti altında bir bölgeden başka bir şey kast etmediği açık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 391 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma İbretler seçimi 06 Nisan 2024 | 405 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar