“ABD’den ne istiyoruz, ABD bizden ne istiyor?”

“Bizler ABD’li dostlarımıza, demokrasi ve insan hakları savunucularına Ortadoğu’da, ülkelerimizde, özellikle Mısır’da olup bitenlerle ilgili eleştirel analizlerde bulunduğumuzda, lütfen yanlış...

“Bizler ABD’li dostlarımıza, demokrasi ve insan hakları savunucularına Ortadoğu’da, ülkelerimizde, özellikle Mısır’da olup bitenlerle ilgili eleştirel analizlerde bulunduğumuzda, lütfen yanlış anlaşılmasın, istediğimiz şey ABD’nin yeni bir müdahalede bulunması veya şimdiye kadar desteklediği diktatörlere karşı başka partnerler bulup onları desteklemeye davet etmek değildir.

Şimdiye kadar ABD’nin ülkelerimizde sadece diktatörleri ve demokrasinin en acımasız en despot düşmanlarını desteklemiş olduğu ve bunun böylece ülkelerimizde demokrasinin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birini oluşturduğu bir sır değildir. Ortadoğu’da iktidara gelmek isteyen bütün darbeciler ve diktatör adaylarının onay beklemek için ABD’den onay ve destek istemeleri o yüzden alışıldık bir durumdur.

Ama bizim burada yaptığımız asla ABD’nin partnerlerini değiştirmesi ve diktatörler yerine halkları desteklemeye başlamasını teklif etmek değildir. Talep ettiğimiz şey ABD’nin sadece ülkelerimizdeki demokrasi düşmanlarını desteklemekten vazgeçmesi, ülkemizde iyi kötü gelişmekte olan demokrasiye engel olacak müdahalelerden kaçınmasıdır. Yoksa kendi haline bırakıldığında bizim halklarımız da demokrasi, insan hakları, onur ve özgürlük taleplerini gerçekleştirmek üzere yola koyulmuş durumdalar.

Ancak son zamanlarda iyice hızlanan ve yoğunlaşan bu tür taleplerinin önündeki en büyük engel ne yazık ki ABD ve diğer Batı ülkelerinin, demokrasi karşıtı güçlere yaptığı akıl almaz yatırımlardır.”

Bu sözler geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleşen “ABD’nin Ortadoğu’daki Politikası: Vizyonlar ve Dönüşümler” başlıklı forumda özellikle Mısır’dan meşhur Siyaset bilimci Prof. Seyfeddin Abdülfettah ile liberal Devrimin Yarını Partisi lideri Eymen Nur’un, aynı oturumda benim de tekrarladığım ifadelerinin bir özeti. Forumu ABD merkezli ve Cemal Kaşıkçı’nın da faaliyetlerine katılıp konuşmalar yaptığı National Interest Foundation ile Stratejik Düşünce Kuruluşları Topluluğu beraber düzenlemişti ve ABD’den ve Ortadoğu’dan çok önemli katılımcıları bir araya getirerek ABD’yi konuşturma konusunda epey zamandır örneğini göremediğimiz bir faaliyetti.

Mesela Washington Post’un güçlü gazetecilerinden, Cemal Kaşıkçı’nın yazılarının editörü ve aynı zamanda Kaşıkçı davasını gazetesinin ve ABD gündeminin sahiplenmesi hususunda çok aktif bir rol oynamış olan Karen Attiah, Cumhuriyetçi Parti’nin önceki genel başkanı Michael Steele, eski kongre üyeleri James Moran, Nick Rahall ile Huffington Post’tan Doug Bandow ve Brooking Institute’tan Khaled El Gindy gibi isimlerin yanısıra Kuvey’te yayınlanan al-Mujtema dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Muhammed el-Raşid ve Kuveyt Üniversitesinden Abdullah el-Sahgy gibi isimler de vardı. Türkiye’den de Dr. Talha Köse, Dr. Bilgehan Ayık, Dr. Hakkı Uygur ve Prof. Muhiddin Ataman forumun panelistleri arasında konuşmalarını yaparken, çok sayıda da dinleyici 6 oturumda ABD’nin Ortadoğu politikalarını masaya yatırıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar