Kitap okumuyorsak bu fuarlar ne?

Kitap okuma alışkanlığımızın giderek kaybolduğuna dair sürekli şekva eden bir yanımız var. İnternet, sosyal medya televizyon ve yeni sosyalleşme biçimlerinin kitap okumaya bir yer bırakmadığı tespitini...

Kitap okuma alışkanlığımızın giderek kaybolduğuna dair sürekli şekva eden bir yanımız var. İnternet, sosyal medya televizyon ve yeni sosyalleşme biçimlerinin kitap okumaya bir yer bırakmadığı tespitini haklı çıkaracak çok veri var.

Bir kere çok hızlı ve telaş içinde yaşamanın, aşırı tüketimin okuma alışkanlıklarımızı da belirliyor olduğunda kuşku yok. Bu telaşe içinde okuduklarımızı ise nasıl okuduğumuz, ne kadar hazmedebildiğimiz sorusu ıstırapla hatırladığımız bir soru.

Bu ıstırap verici manzaraya karşılık geçtiğimiz hafta içinde gerçekleşen 37. Uluslararası İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’na yönelik ilgi bambaşka bir izlenim verebilir. 10-18 Kasım arasında 9 gün süren Kitap Fuarına 611 bin 444 kişinin katılımı gerçekleşmiş. Bu rakam, fuarın ulaşım durumuna mukabil İstanbul nüfusunun tamamıyla karşılaştırıldığında azımsanmayacak bir rakam. Hafta sonu üst geçitten fuara doğru akmaya çalışan kalabalıkların resimleri kitaba gösterilen ilgi adına göz yaşartıcı bir manzaraydı doğrusu.

Bu manzarayla birlikte kitap okumaya dair cari karamsar söylemleri bir arada düşündüğümüzde bazı değerlendirmelerimizin ya isabetsiz veya eksik veya olduğunu kabul etmek durumunda kalırız.

Doğrusu kitap okuma alışkanlıklarımız, yaşam tarzımız, bilgiyle veya bilgi sahipleriyle olan ilişkilerimiz, bilgiyi edinme biçimlerimiz kökten bir değişimle karşı karşıya. Bu değişimi sosyolojik olarak iyi görüp sosyolojimize dair yeni modeller geliştirmemiz lazım. Ancak baştan bir karamsarlık veya iyimserlikle hareket etmekten bağımsız bir tutum takınmamız lazım geldiği de muhakkak.

Kitap fuarında Cumartesi günü Vadi Yayınları standında okurlarla buluşma ve imza etkinliğim vardı. Aynı standı çok değerli şair ve mütefekkir Cahit Koytak ile paylaştık. Kendi okurlarımızla sohbet ettiğimiz zamanların dışında kendisiyle epeyce sohbet etme ve hasret giderme fırsatı bulmuş olmam benim için fuardan edindiğim en büyük kazanç oldu. Cahit Koytak yeni şiir kitaplarını Vadi Yayınlarından çıkarıyor. İki kitabı “Alçak Sesle ve Divanece” ile “ilk Atlas” başlığı altında yayınlanmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 209 Okunma Gazze’de Ramazan idraki 16 Mart 2024 | 88 Okunma Ramazan, Gazze, İslâm Birliği ve Müslümanların ayrılığı 13 Mart 2024 | 119 Okunma İslamofobi ile Mücadelede Bakü Girişimi 11 Mart 2024 | 108 Okunma Bir İslam Dünyası var mıdır? 09 Mart 2024 | 169 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar