Seçim sonuçları hayırlı olsun

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı yönetim reformunun akabinde kararlaştırılan yeni sisteme göre ilk Cumhurbaşkanlığı seçimini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Yazımı yazdığım saatlerde...

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı yönetim reformunun akabinde kararlaştırılan yeni sisteme göre ilk Cumhurbaşkanlığı seçimini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Yazımı yazdığım saatlerde sandıklar henüz açılmamış olduğu için nasıl bir netice ortaya çıktığına dair hiçbir veri ortaya çıkmış değil. Tek veri halkın sandık başına büyük bir coşkuyla gitmiş olduğu ve seçimini adeta bir demokrasi bayramı havasında gerçekleşmiş olduğudur.

Katılımın başka ülkelere nazaran çok yüksek düzeyde gerçekleştiği bu sefer de görünüyor. “Bu sefer de” diyoruz, çünkü Türkiye’de seçimlerde yüksek katılım oranları bir toplumsal-siyasal habitusa dönüşmüş olarak Avrupa ülkelerinin bilebildiğim kadarıyla hepsinden daha yüksek. Demokrasiyi bir toplumsal seviye olarak Batı’ya mal etmeye çalışan oryantalist anlayışın açıklaması gereken bir durumdur bu aslında.

Açıkçası bu, Türkiye’de demokratik katılımın ne kadar içselleştirilmiş olduğunun çok açık bir göstergesidir. İnsanlar geçtiğimiz hafta kapanan okullarına ve Ramazan Bayramı tatilinin oluşturduğu takvime rağmen tatillerini yarıda keserek, yani epeyce zahmetlere katlanma pahasına oy bölgelerine giderek oylarını kullandılar. Oyunu namus olarak gören bir halk için olağan bir görüntü, ama Türkiye demokrasisi hakkında batıda yaratılmaya çalışılan oryantalist önyargıları tepetaklak etmesi gereken bir manzaradır bu.

Bu seçimin sonuçlarına göre bugün yepyeni bir Türkiye’de olduğumuz açık. Halkın Cumhurbaşkanı’nı doğrudan seçmek suretiyle demokratik sürece daha dolaysız dahil olması itibariyle bu sistemin önemli getirileri olacağı da. Bu sistem değişikliğine gidilirken muhalefetin iddiasının aksine seçim sürecine bütün taraflar bütün tezlerini ve bütün faaliyetlerini özgürce yaparak katıldı. Diktatör olmasından dem vurulan Cumhurbaşkanı Erdoğan herkesten daha fazla çalıştı, koşturdu, ter döktü, kendini anlatmaya çalıştı, halktan yeni dönem için yetki talep etmeye çalıştı. Onun bu çabası her şeyin demokratik rekabet sınırları içinde cereyan ettiğini yeterince gösteriyor.

Buna mukabil Cumhurbaşkanlığı yarışında Erdoğan’ın en yakın rakibi Muharrem İnce’nin sandıklar kapanır kapanmaz soluğu YSK’nın kapısında alarak peşin peşin seçim sonuçlarını daha belli olmadan şaibe altına sokmaya çalışan provokatif konuşması Türkiye demokrasisinin hiç hak etmediği bir hareket oldu. Daha sandıklar açılmadan “ne olursa olsun ben kazanacağım” diyerek ortaya koyduğu öfke, nezih bir ortamda geçen seçimlere yaklaşımının ne kadar pazarlıklı olduğunu ortaya koydu. Bir zamandır bu seçimlerle ilgili muhalefet cephesinin konuşulan B planı söylentisini doğrulayan bir hareketti bu. İstediği sonucu vermeyen bir seçim sonucu karşısında son dakikada masayı devirerek ortalığı velveleye veren, kabadayı kumarbaz alışkanlığını andıran bu hareket İnce’nin kişisel yaklaşımından öte, üzerinde önceden çalışılmış bir planın parçası gibi ortaya konuldu.

Ama bunun çaresiz bir strateji olmaya mahkum olduğu da çok açık. Önceki seçimlerde ilk saatlerde ilan edilen oy dağılımlarıyla sonradan gelen oy dağılımları arasındaki aşırı farka seçim sonuçlarına bulaşan bir şaibe ihtimali olarak sarılıyordu muhalefet. Oysa geçmişte Doğu ve Batı oy verme saatlerinin farklı olmasından ve her iki bölgenin toplam tercihlerinin çok farklı olmasından dolayı ilk saatlerde Doğu’dan gelen oylarla sonradan Batı oylarının katılmasıyla oluşuyordu bu büyük fark.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 235 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 467 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar