Almanya’da ifade özgürlüğü İsrail’i eleştirinceye kadardır

Türkiye iç ve dış gündemiyle oldukça hararetli günler yaşıyorken Almanya’da yaşanan ve Almanya’da demokrasi söyleminin ardındaki faşizan faylara flaş tutan bir hadise dikkatlerden kaçtı....

Türkiye iç ve dış gündemiyle oldukça hararetli günler yaşıyorken Almanya’da yaşanan ve Almanya’da demokrasi söyleminin ardındaki faşizan faylara flaş tutan bir hadise dikkatlerden kaçtı. Türkiye’ye her fırsatta basın ve ifade özgürlüğü, demokrasi ve insan hakları söylemi satmaya kalkışan Almanya’da liberal çizgide yayın yapan Süddeutsche Zeitung’da karikatürist Dieter Hanitzsch imzasıyla İsrail Başbakanı Netanyahu’yu eleştiren bir karikatür yayınlandı.

Karikatürde Netanyahu, İsrail adına Eurovision şarkı yarışmasına katılıp birincilik kazanan Netta’nın elbiseleri içerisinde gözüküyor. Büyük bir coşku ile şarkısını söyleyen Netanyahu’nun bir elinde mikrofonu bir elinde de altı köşeli yıldız amblemli füzesi bulunuyor ve dinleyicilerine “Önümüzdeki sene Kudüs’te!” diyor.

Bilindiği üzere Eurovision şarkı yarışması her yıl, bir önceki yıl birincilik elde eden ülkede düzenleniyor. Karikatüristin Netanyahu’ya yaptırdığı Kudüs vurgusunun sebeplerinden birisi bu. Diğeri ise elinde füzesiyle, ABD’nin İsrail’de bulunan büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alması sonrasında gerçekleştirilen protestolarda katledilen onlarca kişinin Kudüs’üne vurgu olmalı.

Onlarca insan hayatını kaybetmiş, yüzlerce insan yaralanmışken İsrail Başbakanı Eurovision yarışmasının birincisini kabul etmiş, birinciyle özdeşleşen tavuk dansını yapmış ve İsrail’in sınırlarının güvenliğini sağlama hakkından bahsetmişti. Başbakanın resmi sosyal medya hesaplarından da paylaşılan bu görüntüler büyük ihtimalle karikatüriste böyle bir çizgi ilham etti.

Gelgelelim işin bundan sonraki kısmı karikatürün kendisinden çok daha düşündürücü. Karikatürün yayınlanmasının ardından özellikle Almanya’daki Yahudilerden ciddi tepki çekmesi sonrasında önce gazete karikatürü yayınladığı için özür diledi. İsrail’in yaptıklarının gerçek hayattaki karşılığı yanında neredeyse bir hiç olan bu karikatürü yayınladığı için gazetenin genel yayın yönetmeni özür diledi ve karikatürü yayınlamanın bir hata olduğundan bahsetti.

Genel yayın yönetmeni özür dilerken karikatüristi de bağlayacak bir laf etti ve Hanitzsch’in kendisine bu karikatürü önümüzdeki yıl Eurovision’un Kudüs’te yapılacağını ima etmek amacıyla çizdiğini söylediğini aktardı. Bunun üzerine bir başka gazeteye konuşan karikatürist çizgilerinin basit bir politik eleştiri olduğunu, editörlerin özür dilemelerinin kendilerinin bileceği bir iş olduğunu ancak kendisinin bu çizgi dolayısıyla özür dilemeyeceğini söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 242 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 468 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar