Türk dizilerini yasaklamak neyi kurtarır?

Dün Dubai merkezli MBC yayın grubu geçici bir emre kadar bütün Türk dizilerinin yayınını askıya aldığını açıkladı. Kararı gruba bağlı 11 kanala duyuran MBC grup sözcüsü Mazen...

Dün Dubai merkezli MBC yayın grubu geçici bir emre kadar bütün Türk dizilerinin yayınını askıya aldığını açıkladı. Kararı gruba bağlı 11 kanala duyuran MBC grup sözcüsü Mazen Hayek henüz bir gerekçe açıklamadı, ama hızla bütün Arap kanallarında görüş bildiren yorumcular üzerinde netleşen bir gerekçe var. O da Türk dizilerinin son zamanlarda Arap halkları nezdinde Türkiye’ye, Türkiye’nin tarihine, Osmanlıya gereğinden fazla bir sempati yaratmakta olduğudur.

Arap ülkelerinin resmi kanallarında yorum yapanlar bu sempatinin Türkiye’nin Arap Ortadoğu’sunda giderek artan nüfuzuna zemin hazırlamakta olduğundan açıkça şikayet etmekten geri durmuyorlar. Arap halkların nezdinde her geçen gün daha da artan Türk sempatisinin birilerinde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verdiği anlaşılıyor.

Neden böyle oluyor? Türk dizileri şimdiye kadar bu rahatsızlığı vermiyordu da neden şimdi vermeye başladı? İrdelemekte fayda var.

Gerçekten de Ortadoğu’da son 10-15 yıldır çok büyük bir Türk dizileri furyası estiği biliniyor. Türk dizileri giderek ciddi bir sosyolojik fenomene dönüşmüş durumda. Evlerinde herhangi bir Türk dizisini izlemeyen neredeyse yok gibi. Tabi bu dizilerin kültürel üretime, tarihsel bilince ve popüler kültürün şekillenişine, onun üzerinden yaşam ve tüketim alışkanlıkların belirlenmesine çok ciddi bir etkisi oluyor.

Bir sosyolojik vaka olarak çok az gelişmeye nasip olabilecek bir etkidir bu. Zaten o yüzden bu gelişme sosyologların, iletişim bilimcilerin, kültürel çalışma gruplarının dikkatinden kaçmıyor.

Daha 6-7 yıl önce Ürdün, Kahire, Kuveyt ve Marrakeş’te Stratejik Düşünce Enstitüsü adına düzenlediğimiz Arap Türk Sosyal Bilimler Kongrelerinin (ATCOSS) hepsinde Türk dizileri önemli araştırma ve tebliğ başlıklarından birini oluşturuyordu: Türk dizilerinin yeni tarih bilincinin oluşumuna katkısı; Türk dizilerinin Arap Baharı ikliminin oluşumundaki rolü; Türk dizileriyle birlikte Araplar ve Türkler arasında oluşan yeni köprüler; Türk dizilerinin Arap dünyasında Türk ürünlerine olan ilgiyi artırması vs. gibi alt başlıkların konusuydu Türk dizileri.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar