Irak’ın yeniden inşası ve Türkiye’nin farkı

Suriye’de Türkiye’nin başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu bütün hızıyla devam etmekteyken, operasyonun amacına ilişkin Türkiye’nin ortaya koyduğu vizyon aslında Suriye üzerine hesap yapan herkese ders...

Suriye’de Türkiye’nin başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu bütün hızıyla devam etmekteyken, operasyonun amacına ilişkin Türkiye’nin ortaya koyduğu vizyon aslında Suriye üzerine hesap yapan herkese ders ve uyarı oluşturacak nitelikte.

Soçi’de Rusya ve İran’la ulaşılan mutabakatı en güçlü bir biçimde destekliyor ve takip ediyor Türkiye. Bu mutabakatın en önemli iki maddesi Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Suriye’nin Suriyelilere bırakılmasıdır. ABD’nin bu konuda ortaya koyduğu politika bu üç ülkenin mutabakatına tamamen ters. ABD’nin Suriye ile ilgili planları Suriye’nin parçalanmasına götürüyor, çok net.

Terörle mücadele adına bölgeye yapılan yabancı müdahalesi günün sonunda bütün bölgeyi en şiddetli bir terör ortamı ve sonuçlarıyla başbaşa bırakıyor. Doğrusu Irak’ı işgal ederken terörle mücadeleden ziyade “demokrasi getirmek” gibi bir hedefi dillendirmişti ABD. Neticede getirip ektiği demokrasiden bugün bölgeyi daha da istikrarsızlığa sevk eden bir terör biçmiş oluyor. “Demokrasi ekip terör biçmek”, hasıl olan terörle mücadeleyi tekrar ekip kitlesel katliamlar ve kaos biçmek, ABD’nin bölgedeki macerasının bir özeti.

Oysa Türkiye’nin “demokrasi” ve “terörle mücadele” gibi süslü laflar adına yıkılan, tarumar olan ve kaosa sürüklenen bölgeyi tekrar düzene ve istikrara kavuşturmaktan başka bir çabası yok. Onlar yıkıyor Türkiye imar ediyor. Fırat Kalkanı operasyonuyla birlikte Türkiye bu misyonunu en net bir biçimde gösterdi. Kurtarılan bölgeler hızla imar edilerek, buradan göç etmek zorunda kalmış olan 150 bin Suriyelinin evlerine dönmesi sağlandı. Evlerine dönenler Türkiye’nin sunduğu hizmetlerle hayat buluyor.

Afrin’de de Türkiye’nin başka bir amacı ve arayışı yok.

Geçtiğimiz hafta içinde Kuveyt’te düzenlenen “Irak’ın Yeniden İmarı” konulu konferans bu olayların gölgesi altında fazla gündem bulmadı, ama toplantının özeti tam da Türkiye farkının çarpıcı bir manzarasını ortaya koydu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar