Kimin sınırını kime karşı koruyacak NATO?

ABD’nin Suriye’de oynadığı oyunun çok tehlikeli ve bütün bölgeyi istikrarsızlığa sevk etmeye dönük bir sahnesini izliyoruz. Epeydir DAEŞ terör örgütünü dünyanın gelmiş...

ABD’nin Suriye’de oynadığı oyunun çok tehlikeli ve bütün bölgeyi istikrarsızlığa sevk etmeye dönük bir sahnesini izliyoruz. Epeydir DAEŞ terör örgütünü dünyanın gelmiş geçmiş en büyük tehlikesi olarak lanse ettikten sonra bu tehlikeyi bertaraf etmeyi yapabileceği her türlü faaliyete, ittifaka veya katliama peşin ve tükenmez bir kredi kaynağı haline getirdi.

Bu amaçla bir başka terör örgütü olan PYD’yi inanılmaz bir cömertlikle silahlandırıp ona her türlü desteği verdi. Bunu yaparken NATO’da müttefiki olan üstelik Ortadoğu’daki bütün siyasetlerinde şimdiye kadar stratejik ortak olarak ilan edip davrandığı Türkiye’nin bütün uyarılarını gözardı etti.

PYD, Türkiye’ye karşı yıllardır düşmanca terör faaliyetleri yürüten PKK’nın sadece Suriye’deki isim değiştirmiş hali. Bunu ABD’nin bilmiyor olması sözkonusu bile olamaz ki, zaten gerektiğinde bunu itiraf da ediyor. Ancak PYD ile bu işbirliğinin mazereti olarak DAEŞ tehlikesini öne sürüyor ki, bu bahane bile artık inandırıcı olmaktan son derece uzak.

Giderek bu işbirliğindeki asıl nedensellik ilişkisi başka türlü belirginleşmiştir: Esas DAEŞ tehlikesinin sırf PYD’ye alan açmak, onu kahramanlaştırmak ve onu bir maşa-aktör haline getirmek üzere ABD tarafından üretilip işlenmiştir. Esasen saha içinde PYD DAEŞ ve ABD ilişkisinin seyrine her bakışta bu ilişkinin tabiatı başka bir mantığa oturtulamıyordu.

Suriye’de ortada DAEŞ tehlikesi kalmadığı halde veya büyük ölçüde bu tehlike giderilmiş olduğu halde, bugün ABD’nin resmi belgelerine göre de terör örgütü olarak kabul edilen PKK’nın uzantısı olan PYD’ye 30.000 kişilik bir sınır koruma birliği kurdurulacağı ilan edildi.

ABD’nin bu birliği neden ve kime karşı kuracağı konusunda belli ki kendi kafası hiç de muğlak değil. Bir tek bunu kendi müttefiklerinden ve bölgenin meşru aktörlerinden, kendisini dost bilenlerden gizlemiş olduğu gerçeği var ortada. Yoksa bir NATO üyesi olarak ABD’nin başka bir NATO üyesi olan Türkiye’nin sınırına, Türkiye’nin düşmanı olan bir birliği konuşlandırmasının mantığı ne olabilir? Kimin sınırını kime karşı koruyacak ABD?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar