“Terörle mücadelede hikmet yolu”: Malezya Uluslararası Güvenlik Diyaloğu

Geçtiğimiz hafta Malezya hükümetinin düzenlediği Putrajaya Uluslararası Güvenlik Diyaloğu toplantısına katılmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mehdi Eker’le birlikte...

Geçtiğimiz hafta Malezya hükümetinin düzenlediği Putrajaya Uluslararası Güvenlik Diyaloğu toplantısına katılmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mehdi Eker’le birlikte Malezya’daydık.

Uluslararası bir örgütlülüğe ve yaygınlığa sahip bir tehlike olarak DEAŞ’ın ne idüğünü anlamaya çalışaduralım, nerede iyi kötü giden bir İslami çaba, model, veya hayatiyet mücadelesi varsa orada peydahlanıp bilhassa Müslümanların toplam yararlarına kast ettiğini görmek artık şaşırtıcı olmuyor. Bugün dünyada aslında DEAŞ’ın faaliyetlerinden, anlayışından ve zararlarından en fazla şikayet etme hakkına sahip olanlar, Müslümanlardır. DEAŞ bahanesiyle Müslüman dünyayı işgal eden, onları huzursuzluğa gark eden Batılı güçlerin gerçekte DEAŞ’tan şikayetçi olduklarına inanmak için haddinden fazla saf olmak gerekiyor.

Neticede DEAŞ, küresel planda Müslüman coğrafyalar üzerinde uygulanmak istenen bütün ameliyatlar için anestezi işlevini yerine getiren bir narkoza dönmüş durumda. Bütün sinirler ve refleksler DEAŞ dolayısıyla uyutulmuşken, Müslüman coğrafya üzerinde istenen operasyonlar yapılıyor. Üstüne üstlük Müslüman dünya DEAŞ’ın tepe tepe kullandığı aşırılıkçı düşüncelerin hesabını vermek zorunda bırakılıyor.

Filipinler, Endonezya, Malezya hatta Myanmar gibi uzak Doğu İslam dünyasında da DEAŞ’a belli ki önemli roller verilmiş. Önemli bir etkinliği var. Yeterli sayıda genç, bu ülkelerden DEAŞ’ın saflarına katılmış, ya bulundukları yerde örgüt adına eylemler yapmış veya başka coğrafyalardaki eylemlere iştirak etmiş. Neticede haklarında istatistik incelemeler yapılabilecek, psikolojik ve sosyolojik çıkarımlar yapılabilecek bir sayıya ulaşmışlar.

Malezya Uzak Doğu’da İslam adına ortaya koyulabilecek her çeşit etkinlik için kendi ağırlığı olan, kendi modelini geliştirebilmiş önemli bir ülke. DEAŞ’ın İslami değerleri ve metinleri aşırı yorumlara boğarak oradan insanları bir şiddet ve terör yöntemine savurmasına karşı alınacak tedbirleri bir güvenlik konusu olarak uluslararası bir toplantıyla böylece masaya yatırmış oldu.

Toplantıya sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı konusunda çok büyük bir arzu ve istek Türkiye tarafına bildirilmiş, ancak tarihi sayın Cumhurbaşkanımız, Fransa gezisine denk gelmiş olduğu için bu toplantıya katılamadı. Sayın Mehdi Eker’le birlikte kendisini temsilen selamlarını ve bu konuda Türkiye’nin görüşlerini iletmeye çalıştık. Malezya Başbakanının toplantı boyunca bilhassa Cumhurbaşkanımızı temsilen sayın Eker’e gösterdiği yakın ilgi dikkate değerdi.      

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 41 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar